Бали пробваха маршрута на столичната смет до Цалапица

Бали пробваха маршрута на столичната смет до Цалапица

Пет камиона с опакован столичен боклук пробваха във вторник маршрута на балите до пловдивското село Цалапица, на чието сметище ще се депонират 200 000 т отпадъци на София. Договорът за това бе подписан спешно ден по-рано от заместник- кмета по екологията на София Мария Бояджийска и пловдивския кмет Иван Чомаков, като градът под тепетата получи половината от обещаното от правителството финансиране на инфраструктурни обекти.

Срещу опцията да приемат софийската смет правителството обеща на Пловдив 46 млн. лв. за инфраструктура.

Чомаков вече е подписал с фонда “Републиканска пътна инфраструктура” усвояването на средствата за ремонт на пътища, а с част от парите ще се довърши заводът за твърди битови отпадъци в Шишманци. Отделно Столичната община ще плати 2 млн. лв. такса за депонирането на боклука в Цалапица.

Маршрутът на софийската смет не минава през селото, а от магистралата заобикаля към депото по обходния път Пловдив – Пазарджик, обясни кметът на Цалапица Йордан Котев. Той допълни, че ще поиска поне 3 млн. лв.от правителството  за ремонт на четвъртокласния път, по който минават колите, и за строителство на канализация.

В същото време стана ясно, че нова площадка в район „Кремиковци” поема балираните отпадъци в София. Теренът от 4 дка, ползван от МИКС-ПС, ще стигне за складиране на сметта за около месец, установиха експерти от софийската регионална екоинспекция, която е извършила проверка на площадките за балиране. До два дни ще бъде запълнена площадката, която се ползва от операторите „Екоел – 6” и „Чистота Искър”.

От терените за съхранение на отпадъци в район „Кремиковци” се усеща силна миризма, но не са установени разливи на инфилтрат, допълниха от екоинспекцията.

Споделяне

Още от България