Балканфарма планира продажби от 136 милиона евро през 2003 г.

Очаква се Балканфарма да достигне продажби от 136 милиона евро през тази година. Компанията ще има най-голям дял от продажбите на мажоритарния собственик "Фармако", които са планирани на 325 милиона евро, съобщи главният изпълнителен директор на Балканфарма и Управляващ директор "Маркетинг и продажби" на групата Фармако Кристиян Сверисон.

Годишният оборот на групата Фармако е 300 милиона евро. В България са разположени най-големите производствени мощности на Фармако - фармацевтичните заводи в Дупница, Троян и Разград.

Сверисон съобщи, че наскоро "Фармако" е купила и фармацевтичния завод "Здравле" в сръбския град Лесковац.

Производственият капацитет на Балканфарма е 10 милиарда таблетки годишно, а за цялата групата Фармако - 14 милиарда таблетни форми годишно.

Новият главен изпълнителен директор на Балканфарма изрази мнение, че съкращаването на бюджета за здравеопазване е смущаващо. "Българските пациенти не са толкова заможни и ще се влоши тяхното положение", заяви той.

Сверисон добави, че продаваните в България лекарства на "Балканфарма" през тази година ще поскъпнат средно с 3%. На 10 ноември м. г. "Балканфарма" внесе в Комисията по пределните цени на лекарствата искане за промяна на базовите цени като производител.

Българският клон на "Фармако" произвежда и продава у нас 250 лекарствени препарата.

В "Балканфарма" очакват годишно 15-20 % ръст на производството през следващите три години. Всяка година компанията ще внедрява 10-13 нови продукта.

От фирмата не съобщиха какви са финансовите резултати за миналата година, но уточниха, че те са били сравнително слаби, защото тогава беше въведен ДДС върху лекарствата.

Още от Бизнес

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?