Балканският политически клуб не прие декларация за Македония

Балканският политически клуб не успя да приеме обща декларация за ситуацията в Македония на учредителната си конференция, която завърши в неделя в София. Разногласия по няколко текста в проекта на декларация били причина да не се стигне до окончателен документ.

Създаването на Балканския политически клуб стана по инициатива на фондация "Д-р Желю Желев". Д-р Желев бе избран за президент на клуба за следващите три години.

Целта на Балканския политически клуб, включващ бивши и настоящи политически дейци и интелектуалци, е да предлага нови решения за региона. Както и в началото, и в края на конференцията д-р Желев повтори, че идеята е да се премахват не последствията от балканските конфликти, а да се изкореняват причините за конфликтите.

Според бившият български президент ключът за разрешаването на болезнените проблеми е ускореното изграждане на комуникационната и енергийната инфраструктура, която в повечето балкански страни е остаряла и негодна. Д-р Желев огласи идеите си за създаването на общобалканско GSM-пространство, интернет-пазар, обща балканска авиокомпания вместо сегашните отделни авиокомпании, обща железопътна компания и др.

В последния ден от работата на клуба президентът Стоянов поздрави избраното ръководство и му пожела успех.
Нещастието на балканските страни в много голяма степен се дължи на разделението на Европа, която вместо да им помогне в тяхното ново развитие и да ги направи нови членове на една цивилизационна общност, помага на една или друга балканска страна в раждащите се нови балкански конфликти, припомни Стоянов думите на ръководителя на Карнегиевата комисия барон Дьо Констан.

Големите общи инфраструктурани проекти и кооперираните балкански усилия за тяхното създаване ще имат много по-голямо значение от всеки политически диалог, защото в крайна сметка те означават общ интерес, смята Стоянов. Според него клубът може да помогне Балканите да се превърнат в неразделна част от бъдеща обединена Европа.

След откритото заседание на клуба президентът Стоянов поканил на кафе настоящия президент на Румъния Йон Илиеску и бившия Емил Костантинеску, бившия премиер на Албания Фатос Нано, председателя на Съвета на гражданите на югославския парламент проф. Драголюб Мичунович, бившите държавни ръководители - на Турция Сюлейман Демирел,и на Македония - Киро Глигоров, с които разговарял за обстановката в Македония.

Още по темата
Споделяне

Още от България