Балтийските държави строят огради заради притеснения от бежански поток през Русия

Балтийските държави строят огради заради притеснения от бежански поток през Русия

Естония, Латвия и Литва затягат контрола за проверка на самоличността и строят огради по източните си граници заради опасения, че балтийският регион ще стане нов входен пункт за бежанци, след като пътищата през Балканите стават трудни за преодоляване, съобщи Ройтерс.

Правителствата на трите балтийски страни - членки на ЕС и НАТО, се опасяват, че при тях могат да нахлуят хиляди бежанци откъм бившия им имперски господар - Русия, към която те хранят исторически подозрения, и откъм Беларус.

Тези страхове се засилиха, след като около 6000 търсачи на убежище нахлуха във Финландия и Норвегия през Русия миналата година.

Латвия и Естония започнаха да издигат ограда по границата си с Русия. Стотици литовски граничари, полицаи и войници пък започнаха учение тази седмица по справяне с критична ситуация по границата. Повторното въвеждане на паспортен контрол по част от границата с нейния северен съсед Латвия също ще се тренира по време на учението.

"До миналата година нито Норвегия, нито Финландия имаха някакви миграционни проблеми по границата си с Русия. Изведнъж обаче миграционният поток по тази граница рязко скочи само в рамките на седмица, като по замахване с магическа пръчка", каза пред Ройтерс командирът на литовската гранична полиция Ренатас Позела.

Със затягането на контрола по директния път от Гърция към континентална Европа, пътят през Молдова, Украйна и към Балтика може да стане по-популярен, казват източници, цитирани от Ройтерс. Естония инсталира устройства за наблюдение, каквито вече има по границата между Литва и Беларус. С тях може да се пресича както контрабандата на стоки, така и нелегалната миграция.

Засега бежанският поток през тази граница е само "тънка струйка". През януари Финландия отправи критики към Русия, че разрешава на търсачи на убежище да пресичат през нейната арктическа граница далече на север, след като броят им през главния граничен пункт Сала достигна по 20 души на ден. Около 5000 кандидати за убежище пристигнаха в Норвегия през 2015 г. през Русия от общо 31 000 пристигнали в страната за цялата година.

Потокът от мигранти от Русия към Финландия секна през март, твърдят финландски граничари.

Споделяне

Още от Европа

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?