Бан Ки-мун: Сътрудничеството с България е важно за ООН

Бан Ки-мун: Сътрудничеството с България е важно за ООН
"Сътрудничеството с България е важно за нас. Страната ви е много добре представена в структурите на ООН и ви благодаря, че участвате на форума през тази година". Това е заявил генералният секретар на ООН Бан Ки-мун по време на срещата си с министър-председателя Бойко Борисов и водената от него делегация в Ню Йорк, съобщиха във вторник от правителствената информационна служба.

По време на разговора Бан Ки-мун акцентирал пред Борисов върху добрите връзки и отличното сътрудничество на организацията с генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова. 

"Благодаря ви за активното участие и ролята на българския контингент в Афганистан и се надявам доброто сътрудничество между нашата организация и страната ви да продължи", допълнил генералният секретар на ООН.

Борисов и Бан Ки-мун са обсъдили политическата и икономическата обстановка на Балканите, както и процеса на подпомагане на Пакистан след природните бедствия в страната.

"България е една от най-заинтересованите страни на Балканите да има стабилност", е заявил от своя страна Бойко Борисов. Пред домакина си той е отчетел и положителния доклад на ЕК, в който се насърчава волята на правителството за борба с корупцията и организираната престъпност.

"Правителството работи активно с БЧК за набиране на помощи за преодоляване на щетите от бедствието в Пакистан. В момента министерството на външните работи проучва възможността България да подпомогне възстановяването на пакистански училища", допълнил премиерът Борисов, отчитайки активната роля на еврокомисар Кристалина Георгиева в процеса.

В края на срещата Бойко Борисов поканил генералния секретар на ООН Бан Ки-мун да посети България през следващата година.

Споделяне

Още от България