БАН ще загуби половината си учени до шест години

БАН ще загуби половината си учени до шест години

Българската академия на науките ще загуби над половината от учените си до шест години, защото те трябва да се пенсионират. Това обяви председателят на БАН академик Юлиан Ревалски, който представи в парламента последния годишен доклад на академията.

Според данните в документа в момента в академията работят над 2500 души. Над 1300 от тях са в близка до пенсионната възраст.

 "След шест-седем години нивото на учените в БАН ще остане критично малко, затова апелирам към устойчива политика за насърчаване на младите учени", каза Ревалски пред депутатите.

Според отчета на БАН, в момента близо 66% от държавната субсидия, предоставяна на институцията, отива за заплати. Според Ревалски сегашната субсидия за докторантите е недостатъчна, а те са бъдещите учени.

По думите му е необходима помощ от държавата и за капиталови разходи.

“В момента със собствени средства можем да си позволим само аварийни ремонти и поддържка на сградите. Не можем да вложим средства в допълнително развитие на базата си, а произвеждаме повече от половината научна продукция в страната", коментира той.

По думите на Ревалски остава нисък социалния статус на изследователите, а държавата все още няма устойчива политика за насърчаване на науката.

Споделяне

Още от България

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?