Бангладеш спря мобилния интернет, за да потуши младежки протести

Бангладеш се притеснява, че младежките протести може да прераснат в антиправителствени, сн. ЕПА/БГНЕС

Бангладеш спря мобилния интернет в огромна част от територията на страната в опит да потуши продължаващи от седмица студентски протести, съобщиха местни медии, цитирани от Франс прес в неделя.

През изминалата седмица хиляди ученици блокираха част от столицата Дака, настоявайки за по-добра пътна безопасност, след смъртта на двама младежи, прегазени от автобус, движещ се с прекомерна скорост. Демонстрациите обаче прераснаха в насилиe.

В събота стотина студенти са били ранени при сблъсъци с полицията, която според очевидци е стреляла с гумени куршуми и сълзотворен газ по демонстрантите. Пострадали, потърсили медицинска помощ в близките болници, твърдят, че проправитерлствени милиции са атакували протестиращите. Представители на полицията и на правителството отрекоха твърденията.

След тези събития интернет услугите 3G и 4G бяха спрени за 24 часа от събота вечерта, съобщи вестникът с най-голям тираж в страната "Протхом Ало" (Prothom Alo), а социалните мрежи бяха наводнени от оплаквания на потребители, че не могат да се свържат с интернет чрез мобилните си телефони, докато кабелните мрежи изглежда не са били засегнати.

Директорът на националната комисия за регулация на телекомуникациите заявил за АФП, че тя е била информирана за подобно решение на правителството, целящо да ограничи възможността за мобилизация на протестиращите ученици. Анонимен представител на регулаторния орган увери, че функционирането на интернет е възстановено.

Правителството на министър-председателката Шейх Хасина, на власт от 2009 г., от няколко месеца е изправено пред демонстрации на граждани, настояващи за реформа на системата за назначаване на кадри в администрацията и обществените услуги, която датира от десетилетия и според тях е дискриминационна. Правителството се опасява, че младежките протести може да прераснат в антиправителствени след парламентарните избори по-късно тази година. Редица влиятелни министри отправиха призиви към студентите да се върнат в клас, но без успех.

Споделяне

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?