Банкерите от Г-10 прогнозират 4% световен икономически растеж

Въздействието на високите цени до голяма степен бе инкасирано от световната икономика, заяви в понеделник председателят на Европейската централна банка Жан Клод Трише от името на управителите на централните банки от Г-10. Те са се събрали в централната на Банката за международни плащания в Базел на двудневна среща.

Начините за постигане на плавен икономически растеж и опасностите, които слабият долар крие за световната икономика, са основните дискутирани теми, предаде сутринта агенция Блумбърг. Доларът ще продължи да бъде в центъра на вниманието на централните банкери, особено като се има предвид поевтиняването на петрола напоследък. Европейците и японците ще продължат да настояват за силен долар, посочват цитирани от агенцията икономисти.

Имаме чувството, че цената на петрола и въздействие на петрола до голяма степен са инкасирани, заяви Трише след края на срещата, цитиран от Франс прес. Повишението им до голяма степен е зад гърба ни, допълни той пред журналисти.

Централните банкери изразиха мнение, че световният икономически растеж вероятно ще бъде "траен" през тази година на равнище около 4 процента, каза още Трише.

Веднъж на два месеца се провеждат срещите на централните банкери от Г-10 под егидата на Банката за международни плащания в Базел. Сегашната протича на фона на скорошното изявление на управляващия директор на МВФ Родриго Рато пред в. Стампа, че дефицитите на САЩ са "наистина прекомерни". Освен това, Рато каза пред италианския вестник, че европейските страни трябва да смекчат правилата за работа на техния трудов пазар, за да стимулират регионалната икономика, а пък Япония трябва да се възползва от предприетото от нейното правителство преструктуриране на икономиката.

Гуверньорите от своя страна изразиха удовлетворение от изявлението на американския финансов министър Джон Сноу. Сноу потвърди привързаността на Вашингтон към политиката на силния долар и намаляването на бюджетния дефицит на САЩ, припомни Трише.

Споделяне

Още от Свят

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?