Банките с най-голям кредитен ръст ще внасят допълнителни резерви в БНБ

Банките с най-голям ръст на кредитите ще внесат допълнителни задължителни резерви в БНБ. Това заяви в сряда подуправителят на Централната банка Божидар Кабакчиев, цитиран от БТА. Кабакчиев откри седмия български банков IТ-форум.

"БНБ анализира ситуацията, тя е общо взето ясна и не мога да разбера как някои банки мислят, че регулациите могат да бъдат избегнати", коментира Кабакчиев. По думите му Централната банка ще предприеме нови мерки за ограничаване на кредитите, които ще бъдат обявени скоро.

В края на миналата седмица БНБ остро обяви, че ще отговори на опита на търговските банки да надхитрят регулатора, раздавайки в края на март ударно заеми с цел да надуят кредитната си база, спрямо която от 1 април влязоха в сила новите регулации. Само за последната седмица на март бяха отчетени раздадени заеми за 1.7 млрд.лв., което е четири пъти повече от обичайния месечен ръст на кредитите.

От Централната банка вече заявиха, че напомпването идва от отделни търговски банки, които са раздавали фиктивни кредити и това ще си проличи още в отчетите за първите дни на април.

Въпрос на репутация на БНБ е да се справи със ситуацията, коментира вчера пред радио Нова Европа и Mediapool Румен Аврамов от Центъра за либерални стратегии, който бе член на Управителния съвет на Централната банка. Той препоръча в тази ситуация Централната банка да действа решително, твърдо и без компромиси.

Самите търговски банкери засега не искат да коментират ситуацията. Ще се срещнем в петък с БНБ и ще разговаряме с регулатора, ще отговорим на това, което той ни пита. В крайна сметка правилата се определят само от регулатора, коментира председателят на Асоциацията на търговските банки Левон Хампарцумян.

Вчера ръководството на асоциацията се събра, за да обсъди ситуацията, но и след срещата си банкерите останаха неразговорливи, явно не желаейки да нажежават още отношенията с БНБ или да влизат в конфликти помежду си.

Днес изпълнителният директор на “Алианц България” и доскорошен председател на АТБ Димитър Костов коментира пред журналисти, че както БНБ, така и частните банки си имат свои цели. "Всяко административно решение съдържа и някаква възможност за бизнес-отклонения", каза Костов.

Според него кредитите, отпуснати да служат като "буфер", с нищо няма да навредят от гледна точка на качеството на кредитния портфейл.

Споделяне

Още от Бизнес