Бареков даде Яне Янев на главния прокурор за търговия с влияние

Николай Бареков, сн. БГНЕС

Сигнал срещу премиерския съветник по корупционните въпроси Яне Янев за търговия с влияние, оклеветяване и заплаха внесе в прокуратурата евродепутатът и лидер на "България без цензура" Николай Бареков като продължение на петъчното им пререкание през медиите заради разпадналата се обща подкрепа за кандидата за кмет на Сливен Йордан Лечков.

Първо Бареков говори за Янев като за "политическа пачавра" и "помияр с нежни ръчички". После Янев пред Mediapool нарече Бареков "недоразумение" и обясни, че лидерът на "България без цензура" е притеснен от досъдебно производство, което сега се разследва от прокуратурата.

Яне Янев обясни, че той лично предал на държавното обвинение документи, от които става ясно, че Бареков е вземал пари от Цветан Василев. Той изрази очакванията си, че делото ще влезе в съдебна фаза до края на октомври, а Бареков може да се превърне в първия отзован български евродепутат.

В понеделник Николай Бареков на свой ред подаде сигнал до прокуратурата заради "разкритията" на Янев. Според него премиерският съветник се опитва да търгува с влияние.

"Лице, облечено в изключителна държавна власт, отправя публична заплаха и анонсира ваше действие през качеството си на висш чиновник в Министерски съвет срещу представител на опозицията", се казва в сигнала на Николай Бареков до главния прокурор Сотир Цацаров.

Според Бареков, Яне Янев твърдял, че разполага с тайна информация от "кухнята" на главна прокуратура за "отзоваването“ от Европейския парламент и привличането му като подсъдим в срок, съвпадащ изцяло с предстоящата предизборна кампания.

"Ако има канал, по който политическата власт в България работи като шапка на прокуратурата за обстрелването на политически неудобни личности, то това е противозаконно и противоречи на основния закон на България, който е дефинирал разделението на властите", се казва в сигнала на Николай Бареков.

Той смята, че Яне Янев като представител на изпълнителната власт поставя ултиматуми и заповядва на независимата съдебна система.

"Премиерският съветник Яне Янев е извършил престъпление по оклеветяване и заплаха, като публично, чрез медиите, е заплашил хора, защитени с европейски имунитет от съдебна саморазправа преди вашата институция да е предприела каквото и да било запитване срещу мен и моя имунитет пред компетентните европейски власти", пише още Бареков до Цацаров.

Споделяне

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?