Бареков е готов да свали доверието и от собствената си партия

БДЦ се отказа от бившия журналист и поиска Дилов-син за говорител

Бареков е готов да свали доверието и от собствената си партия

След като в събота лидерът на "България без цензура" Николай Бареков оттегли подкрепата си от депутатите на Христо Ковачки в парламентарната група на Български демократичен център, в неделя той заяви готовност да се отрече и от шестимата, избрани от собствената му формация "България без цензура".

"Тази група хора влязоха в Народното събрание заради мен и това не ги прави депутати на Бареков. Това е отчаян жест, който има своя дълбок смисъл. Ако се наложи, ще задълбоча жестовете си и бих се отказал дори от шестимата депутати, които представляват "България без цензура" в парламента", заяви той в интервю за "Нова телевизия".

В коалицията, с която Бареков се яви на избори, се включиха неговата партия "България без цензура", ЛИДЕР на Ковачки и Земеделският народен съюз. В момента парламентарната група, която се казва "Български демократичен център" има общо 14 депутати - шестима от формацията на Бареков, петима са от ЛИДЕР, двама са от Земеделския съюз и Росен Петров, който напусна "България без цензура", но остана в групата.

Вчера Бареков заяви, че вече се доверява само своите шестима народни депутати, а от останалите сваля доверието. Причината беше гласуването им "за" промените в сектор "Сигурност", също така и подкрепата на поправките за пенсионните осигуровки.

По думите на Бареков от неделя върху депутатите от БДЦ е оказан натиск от управляващите. „Целта бе да се гласува цветно в нашата коалиция, за да се прикрие срамната коалиция между ГЕРБ и ДПС”, твърди евродепутатът.

Колегите от Реформаторския блок са в най-тежката ситуация, защото те са параванът, зад който ГЕРБ и ДПС си разменят сапунчето в парламента”, коментира Бареков. По думите му ключовите закони се приемат с гласовете на ДПС.

"Смятам, че Реформаторският блок е една сбирщина от всякакви политици, които няма как да направят реформи. Пенсионните фондове са пред срутване, възможно е хората да си изгубят парите, защото като ги изтеглят, това, което стана с КТБ, ще бъде прелюдия към голямата сцена”, заяви още евродепутатът.

По-късно през деня парламентарната група "Български демократичен център" се отрече от Бареков и избра за свой говорител Любен Дилов. В съобщение до медиите, подписано както от групата, така и от партиите в коалицията "България без цензура", пише, че решението е взето на общо заседание днес.

Причината да изберат за свой говорител Дилов, който е председател на "Гергьовден" - част от съюза, е, че "през последните два месеца председателят на партия "България без цензура" господин Бареков зачести с изявления от името и вместо парламентарната група". Те припомнят, че коалицията се ръководи от коалиционен съвет и взима колективно и равнопоставено общи решения, които занапред ще огласява през говорителя си и през ръководството на парламентарната си група, когато тези решения засягат законодателната дейност. "Ние не оспорваме правото на г-н Бареков  на лично мнение, просто той не говори от наше име", добавя се в съобщението.

Те са решили през февруари 2015 г. да свикат общ делегатски форум на партиите, съставляващи коалицията БДЦ, на който да бъдат препотвърдени приоритетите от предизборната кампания и да бъдат очертани правилата и критериите за разширяване на съюза преди местните избори.

Споделяне

Още по темата

Още от България