Барозу: Ако Украйна не получи помощ, идва нова газова криза

Европейският съюз няма да помогне на Украйна да си плаща руските газови доставки, но международните финансови институции могат да помогнат за предотвратяване на нова газова криза, заяви в петък председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу след срещата на Европейския съвет.

"Не е наша отговорност, това трябва да е ясно", заяви той пред репортери, запитан дали ЕС ще помогне на Украйна.

Той предупреди правителствените и държавни ръководители на ЕС, че финансовите затруднения на Украйна могат да доведат следващия месец до ново преустановяване на газовия транзит от Русия към Европа, както стана през януари заради ценовия спор между Москва и Киев.

До седмици има риск от нова мащабна газова криза, каза Барозу пред репортери.

Пред лидерите на ЕС той е съобщил, че в четвъртък е провел разговори с международни агенции, включително с МВФ и европейски газови компании, за да се намери изход от създалата се ситуация.

Международните финансови институции и европейските газови компании са изразили желание да помогнат с финансиране, което да предотврати спиране на газовия транзит, предаде Ройтерс.

Отделно от това премиерът на Украйна Юлия Тимошенко заяви, че индивидуалните консуматори плащат 85% от своите газови сметки, но местните енергийни и комунални фирми плащат не повече от 30%, което трупа дългове към държавната газова компания "Нафтогаз".

По думите ѝ общият размер на вътрешните задължения към "Нафтогаз" са 3.4 млрд. долара.

Размерът на дълга нараства с всеки изминал месец и се превръща в национална трагедия, каза още Тимошенко.

"Нафтогаз" казва, че ще се стреми да си плаща бъдещите сметки и трябва да получи кредитиране в размер на 4.2 млрд. долара, което се надява да дойде от европейски банки.

От компанията също така посочиха, че такова мащабно кредитиране може да се избегне, ако европейските газови компании купуват газ от Русия и го складират в Украйна. Това е начин да се предотврати нова криза.

Германската енергийна компания RWЕ изрази интерес към предложението на Киев и заяви, че вече е представила предложение. Най-голямата немска енергийна компания E.ON обаче отхвърли подобни възможности.

Европейската индустриална група "Юрогаз" (Eurogas) заяви, че все още води консултации с членовете си.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?