Бъсеску: Румъния има нужда от ново двугодишно споразумение с МВФ

Траян Бъсеску

Румънският президент Траян Бъсеску заяви на среща в Букурещ с управляващия директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард, че Румъния има нужда от подпомагане още две години, след като миналия месец приключи двугодишно предпазно споразумение между Букурещ и фонда, предаде агенция Медиафакс.

"Успяхме да завършим второто споразумение с МВФ. Да бъдем честни, имаше няколко проблема, но с добрата воля на всички, споразумението бе финализирано. Сега трябва да се заемем с ново", заяви Бъсеску в началото на срещата с Лагард.

Румънският държавен глава заяви, че Румъния е на по-добър път що се отнася до макроикономическата си стабилност, но че чрез популистки решения държавата може да загуби баланс. Според Бъсеску подобна тенденция е налице в момента в страната.

Румънският президент каза на срещата си с Лагард, че здравната система трябва да бъде приоритет и посочи, че през 2000 година бюджетът за здраве е бил един милиард леи, а сега е пет милиарда леи, но че качеството на здравната помощ се е влошило.

Управляващият директор на МВФ отбеляза, че за първи път посещава Румъния и очаква с нетърпение преговорите за следващата стъпка, като посочи, че трябва да бъдат осъществени много структурни реформи. Във връзка със здравеопазването Лагард отбеляза, че средствата, отпускани за здравеопазване, трябва да бъдат харчени за здравеопазване, а не за нещо друго. Според шефката на МВФ държавните компании в Румъния трябва да бъдат преструктурирани, за да бъдат по-атрактивни за приватизация.

Кристин Лагард пристигна вчера в Букурещ и се срещна с политическото ръководство на страната. Визитата ѝ е непосредствено преди посещението на мисия на МВФ в Румъния, която ще пристигне утре в Букурещ за разговори за ново споразумение за заем. Румънските власти обявиха по-рано, че ще настояват новото споразумение да бъде сключено за срок от две години.

През 2009 г. Румъния сключи двугодишно стендбай споразумение с МВФ, ЕК и Световната банка в размер на 20 милиарда евро, а след изтичането му през 2011 г. Букурещ подписа ново споразумение от предпазен тип също за две години на стойност 5 милиарда евро.

Споделяне

Още от Балкани

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?