Башар Асад обяви "обща амнистия", изключваща представители на опозицията

Сирийският президент Башар Асад обяви "обща амнистия", която обаче изключва престъпленията, извършени от "терористи", съобщи Франс прес.

 

Властите определят като "терористи" бунтовниците срещу режима на президента Башар Асад. Президентският указ изключва и "издирвани престъпници", освен ако те се предадат на властите.

 

Според неправителствената организация Сирийски наблюдател за правата на човека десетки хиляди цивилни са зад решетките и хиляди други са изчезнали в затворите на режима след началото на бунта срещу Асад през март миналата година.

 

В същото време шефът на мироопазващите мисии на ООН Ерве Ладсу съобщи, цитиран от Ройтерс, че Обединените нации подготвят различни планове за изпращане на мироопазващи сили в Сирия, които да са там по силата на договорено примирие или политическа сделка.

 

Посредникът на ООН и на Арабската лига за Сирия Лахдар Брахими се опитва да убеди сирийското правителство и бунтовниците да приемат спиране на огъня по време на тридневния мюсюлманския празник Айд ал Адха (Курбан Байрам), който започва в петък.

 

Според дипломати, ако се стигне до по-продължително примирие, отделът на ООН, отговарящ за мироопазващите мисии, е обещал на Брахими, че може да събере до 3000 наблюдатели, които да държат далеч един от друг участниците в конфликта и да поддържат примирието.

 

Ладсу каза, че има различни варианти, но добави, че засега според него е рано да се говори с числа, защото те ще зависят от ситуацията и задачите, които ще трябва да изпълняват миротворците.

 

За изпращането на каквито и да било наблюдатели на ООН в Сирия ще е необходимо одобрението на Съвета за сигурност. Нито сирийската армия, нито въстаниците са показали признаци за намаляване на активността си с наближаването на празника Айд ал Адха.

Споделяне

Още от Свят