Бащата на изчезналия хърватин Иван Може иска обезщетение от България

Бащата на изчезналия през февруари хърватин Иван Може смята да съди България по Закона за отговорността на държавата за претърпени вреди, докато синът му бе в българския арест.

Иван Може бе подсъдим за убийството на Асен Петров-Шаки и полицая Кирил Живков, извършено в букмейкърски пункт в столичния квартал „Княжево” през 2004 г. Той бе посочен от тогавашното ръководство на МВР като част от т.нар. „хърватска група” за мокри поръчки, оглавявана от Робърт Матанич. Българският съд обаче го оправда на две инстанции.

В петък Владимир Може се яви по делото в Софийския окръжен съд за отвличането на сина си, за което подсъдими са Йосиф Йосифов – Йоско, Марян Атанасов и Пламен Симеонов. За последно бащата видял сина си преди 

миналата Коледа. Тогава Иван казал на баща си, че има намерение да се върне в родината си през март тази година – след окончателното приключване на делото срещу него.

Иван Може изчезна на 24 февруари след побой в дискотека в Сливница, а в ареста попадна Йоско, който е близък приятел с Шаки, и групата му. 

Адвокатът на семейство Може в България Иво Беров заяви пред журналисти, че искът за обезщетение по Закона за отговорността на държавата все още не е подаден, тъй като трябва да минат пет години от безследното изчезване на Иван. Тогава от негово име баща му ще има правото да подаде иска.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?