Бащата на отвлечения Адриан се дистанцирал от МВР при разследването

"Това е негов избор, тъй като касае живота на детето му", призна главсекът

Младен Маринов. Снимка: бТВ

Собственикът на столична автокъща Тони Златков, чийто син Адриан бе отвлечен, а след това освободен невредим срещу откуп, се дистанцирал от МВР по време на разследването и е продължил сам да преговаря с похитителите, което е затруднило полицията. Това стана ясно от думите на главния секретар на вътрешното министерство Младен Маринов във вторник пред бТВ.

"Това е негов избор, тъй като касае живота на детето му. Ние няма как да го задължим той да го постави в риск, защото за всяка наша намеса без негово желание ще бъдем обвинявани, тъй като там все пак има заложник", коментира професионалният ръководител на МВР.

Той отбеляза, че по случая са били събрани всички възможни доказателства и работата по разкриването на извършителите продължава. Отказа обаче да коментира подробности, за да не подскаже нещо на похитителите.

"Важно е по случая да не изтича актуална информация и тези, които са извършили престъплението, да не се ориентират по нашите изказвания докъде сме стигнали. Екипът е свършил много работа, но това трябва да бъде облечено и в процесуална форма, за да бъде ползвано като доказателство", добави Маринов.

Главсекът заяви още, че подчинените му работят и по версията за група, която е действала само за да отмъсти или за да сплаши Тони Златков, както и по версията за нова група, която би извършила и следващо отвличане.

"Всеки, който извършва такова престъпление, е нагъл. Но не може от едно такова действие да преценим, че се възвръща някаква група", каза още Маринов, попитан дали е възможно зад престъплението отново да стои бандата на "Наглите".

Шефът на ГДБОП очаква скоро арести за отвличането на Адриан

Въпреки нагласата на главния секретар на МВР да не разкрива актуална инфорамция от разследването, шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов обяви във вторник в интервю за БНР, че очаква скоро по случая да бъдат извършени арести.

"Отвличането на Адриан Златков беше факт. В МВР има създаден екип за работа и този екип е от най-добрите служители от абсолютно всички оперативни структури. Екипът към момента работи доста добре. Аз съм оптимист за изхода от работата по този случай от това, което знам, че колегите са достигнали. Надявам се в най-кратки срокове да имаме и задържани", сподели шефът на антимафиотите.

Маринов не иска да вади "кирливи ризи" с полицаи, уличени в каналджийство

Междувременно главсекът на МВР коментира поредния случай на задържани каналджии – двама българи, които бяха хванати при прохода Траянови врата да превозват осем нелегални мигранти от Афганистан.

Попитан дали има данни за системното участие на полицаи в трафика на хора през българо-турската граница, откъдето се предполага, че са влезли и задържаните афганистанци, Маринов подчерта, че не смята, че е редно да се дава гласност на подобна тенденция, защото така България би влошила имиджа си пред Европа.

"Нямам точната информация, не съм я събрал, но, вижте, когато става въпрос за такива неща, чисто имиджово пред Европа ние не бива да изкарваме всичките си кирливи ризи на показ", каза главсекът, помолен да разкрие колко са задържаните полицаи за трафик на хора от началото на засилената мигрантска вълна от Близкия Изток и Северна Африка.

"Естествено тези хора ще бъдат наказани, наказват се, но всяко едно говорене по тази тема дава други сигнали", добави Маринов, уточнявайки, че МВР е единствената институция, която "сама си ги хваща и сама си ги осветява".

Операция срещу наркобанда блокира Враца

Същевременно шефът на ГДБОП съобщи, че във вторник се провежда мащабна операция срещу организирана престъпна група, разпространяваща дрога във Враца. Затова и градът бе блокиран от жандармерия от сутринта. По думите на Ивайло Спиридонов има задържани и обиските и разпитите продължават.

"Съществуват групи в почти всеки един регион, които тормозят местното население, и това е една от основните ни задачи – да елиминираме тези групи", коментира лаконично той без да сподели подробности.

В края на септември във Враца жестоко бе пребит младеж, който разказа пред сайта "Биволъ" за наркоканал от Южна Америка за Европа, свързан с местни криминални фигури. Потърпевшият бе Илиян Иванов, внук на задържаната със 700 г кокаин в Швейцария пенсионерка Цветанка Евстатиева.

Малко преди да бъде пребит, младежът разказа пред разследващия сайт, че баба му е станала жертва на организирана престъпна група във Враца, която най-вероятно я е принудила да пренесе дрогата от Бразилия до България, за да си върне дълг от 5000 лева, който била принудена да вземе от лихвари, за да покрие забавени сметки към "Топлофикация".

Впоследствие обаче се оказва, че лихварите не признават дълга ѝ за върнат и отнемат единствения ѝ апартамент във Враца. По думите на Иванов, за това са отговорни братята Манчи и Анри Ковачеви. По информация на "Биволъ" двамата се движат в група с осъждания за дрога Никола Георгиев-Циганина, съратник на наркобоса Йордан Тонов-Данчо Пръча, както и с местния полицай, превърнал се в медиен герой – Цветан Благоев.

Дали операцията има връзка с разкритията на сайта по случая, от МВР засега не коментират, въпреки че в края на септември от "Биволъ" призоваха лично главния секретар на МВР да осигури охрана на пребития Илиян Иванов.

ГДБОП има данни, че българи още са свързани с наркотрафика от Южна Америка

"Българските престъпници не странят от международната организирана престъпност", обобщи във вторник шефът на ГДБОП пред националното радио.

По думтие му службата разполага с данни, че българи продължават да участват в международния трафик на кокаин от Латинска Америка за Европа, но те били основно на ниско и средно ниво.

"Основно по линия на трафика на кокаин български граждани са замесени в логистиката – пренасянето през океана, в последствие с моторни превозни средства, пренасяне на парични средства и така нататък", добави Ивайло Спиридонов.

По повод производството на амфетамини у нас, което преди десетина години заемаше едно от челните места в Европа и света, той коментира, че в момента става въпрос за малки количества, предназначени основно за продажба в страната.

Според Спиридонов контрабандата е намаляла за поредна година и вече е около 7%. Около 65-70% от контрабандния внос в страната е на цигари, които идват предимно от Гърция, Турция, Македония и Сърбия. Забелязва се и явлението "мравчена търговия" – цели фамилии от пограничните райони минават границата по няколко пъти на ден и всеки път внасят малко количество цигари, които са по-евтини в съседните страни заради по-ниския акциз.

Споделяне

Още по темата

Още от България