Бащата на полската "шокова терапия" с лекция в София за кризата и изхода от нея

Бащата на полската "шокова терапия" с лекция в София за кризата и изхода от нея

Известният полски икономист проф. Лешек Балцерович и последовател на монетаристичната теория е в София по покана на Българската академия на науките и на Полския културен институт. В понеделник вечерта в БАН ще бъде представена биографична книга за него, написана от журналиста Витолд Гадомски. Във Вторник видният икономист и баща на полската "шокова терапия" ще изнесе лекция в столицата на тема "Корените на финансовата криза и поуките от нея".

Биографичната книга за проф. Балцерович е написана въз основа на няколко десетки интервюта на автора ѝ с него, описана е личната му съдба и научните му постижения. Преводът на книгата е на Десислава Попова, а редактори са - Камен Рикев и Роман Майевски.

Освен за живота и постиженията на Балцерович книгата разказва и за и съвременната история на Полша - от тежката икономическа криза през 80-те до приключилите с успех пазарни реформи. Описват се както политическите и обществените промени, така и промените в манталитета на поляците, направили възможно приемането на реформите въпреки високата цена.

Лешек Балцерович е роден през 1947 г. Той е професор във Варшавското училище по икономика, бивш вицепремиер и министър на финансите в три правителства на Полша, бивш директор на Полската национална банка.

Балцерович е архитектът на икономическите реформи в Полша от 1989 г., когато, след падането на комунизма, се превръща в централна фигура в политическия и икономически живот на страната.

Автор е на над 100 публикации на икономическа тематика и е удостоен с множество награди от университети по цял свят. За приноса си в осъществяването на полския преход през 2005 г. Лешек Балцерович е удостоен с най-високата чест – Орден на Белия орел. От 2006 г. е почетен член на Международната атлантическа икономическа общност и на Управителния съвет на Института за международни финанси.

През 2008 г. Лешек Балцерович е избран за председател на европейската аналитична организация "Брьогел", която работи за повишаване нивото на икономическата политика в Европа.

Споделяне

Още от България