Баската организация ЕТА поиска прошка за злото, което е причинила

Баската организация ЕТА поиска прошка за злото, което е причинила

Нелегалната баска организация ЕТА призна, че с въоръжената си борба за независимост на Страната на баските е причинила зло и поиска прошка от жертвите, предаде Франс прес.

В изявлението на ЕТА, публикувано в петък от баския в. "Гара", организацията обаче твърди, че не само тя носи отговорност за страданията в испанската автономна област. "Имаше страдание и преди раждането на ЕТА и то продължи и след прекратяването на въоръжената борба".

"Причинихме много болка и непоправими щети. Искаме да изразим уважение към мъртвите, ранените, към жертвите на дейността на ЕТА. Искрено съжаляваме за това", се казва в изявлението, публикувано преди обявеното разпускане на организацията, убила над 800 души през няколко десетки години борба срещу испанската държава.

ЕТА, която често нападаше силите на реда и представители на държавни институции, изразява "съжаление" за всички жертви и иска "прошка" от пострадалите цивилни.

Нелегалната организация, създадена по време на диктатурата на Франсиско Франко, се отказа през 2011 г. от въоръжената борба. Тя трябва да обяви официално разпускането си на 5 или 6 май във френската част на Страната на баските, според няколко източника.

Испанското правителство заяви, че ЕТА отдавна е трябвало да поиска прошка и декларацията ѝ, която признава "болката", причинена от въоръжената ѝ борба, и своята "пряка отговорност", е резултат от силата на правовата държава, която е победила ЕТА с оръжията на демокрацията.

Споделяне

Още от Европа