БДЖ готови да дават стипендии на бъдещи железничари

БДЖ готови да дават стипендии на бъдещи железничари

"Българските държавни железници" (БДЖ) поискаха в професионалните гимназии да има паралелки, свързани с железопътния транспорт, и обави готовност да финансира образованието на бъдещи свои кадри, за да може да си реши проблема с недостига на специалисти. Пилотно това може да се случи в Мездра, който е основен железопътен център за Северна България, стана ясно след среща в града на ръководството на "БДЖ – Пътнически превози” с председателя на общинския съвет, представители на Регионалното управление на образованието във Враца и на бюрото по труда в Мездра.

Поради факта, че през последните години се наблюдават нарастващи тенденции на недостиг на експлоатационен персонал за обслужване на влаковете, маневрената и билетната дейност, екипът на БДЖ е предложил конкретни идеи за разкриване на паралелки за обучаване на професионалисти в сферата на железопътния транспорт.

Дружеството предлага още и стипендиантски програми, възможности за преквалификация след дипломирането, обучение на кандидати за висококвалифицирани позиции и продължаващо обучение във Висшето транспортно училище "Тодор Каблешков”.

От БДЖ допълват, че приоритет на превозвача е осигуряването на качествено обучение на своите служители и създаването на бъдещи професионални кадри в железопътния транспорт.

В последните години държавната железница изпитна остър недостиг на квалифицирани кадри, голяма част от които бяха привлечени от появилите се частни компании в сектора. Голяма част от машинистите в София пък започнаха работа в столичното метро, чието разрастване тепърва предстои със завършването на третия лъч на подземната железница.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?