Бебета вече с карти в градския транспорт

Бебета вече с карти в градския транспорт

Бебетата ще могат да се возят в градския транспорт само срещу карта и то със снимка. В част от големите градове вече започна безплатното издаване на карти за децата до 7 години.

Кампанията тръгна първо от Пловдив още миналата седмица и предизвика гнева на родители. Те са изпратили открито писмо до министъра на транспорта Ивайло Московски, с което искат това да отпадне.

Акцията по издаване на безплатни карти за децата върви още във Варна и Бургас. В София ще започне най-вероятно в началото на следващата година.

След промени в наредба на транспортното министерство, пътниците до 7 години ще се возят безплатно, но срещу документ със снимка. За целта родителите трябва да представят копие от акта за раждане на детето и снимка, както и да попълнят формуляр по образец. Картата важи за една календарна година – от 1 януари до 31 декември, като крайният ѝ срок за подмяна е 31 януари на следващата година.

Една от причините да бъде въведена новата практика е, че няма информация колко точно пътници до 7 години ползват градски транспорт, тъй като сега те се возят без документ.

По този начин превозвачите очакват да получат субсидия от държавата, тоест безплатният превоз за най-малките да бъде не за сметка на техния бюджет, а за сметка на държавния.

Освен това чрез поименната карта се гарантира застраховката на децата, в случай на инцидент в обществения транспорт.

Засега няма голям интерес към издаването на автобусни карти за малки деца показва опитът в Пловдив и Бургас. Като начало общината в морския град е отпечатала 2000 бебешки карти.

Засега родителите няма да бъдат глобявани, ако децата им пътуват без карта. Превозвачите пък нямат право и да ги свалят от автобуса, нито да ги карат да плащат билетче за детето. Очакванията са все пак до края на годината държавата да предвиди по-ясни срокове, в които услугата вече няма да е пожелателна, а ще стане задължителна.

Според пловдивските майки в Европа въпросът е решен по друг начин. Билетът на родителя на детето покрива и неговата застраховка в случай на злополука. В Лондон например деца до 5 години ползват безплатно обществения транспорт чрез билета на възрастен придружител. Така е още в Прага и в Брюксел, като в белгийската столица безплатните карти за децата на възраст от 5 от 11 години могат да се поръчват безплатно онлайн и се доставят по местожителство в срок от 10 работни дни.

Споделяне

Още от България