Бебето на бос от Земунския клан ранено при престрелка?

Бебето на бос от Земунския клан ранено при престрелка?

Раненото при снощната стрелба в София шестмесечно бебе е син на прословутия бос от Земунския клан Ненад Миленкович, съобщиха информирани източници в четвъртък. Информацията нито бе потвърдена, нито опровергана от МВР, което официално съобщи само за връзка на участници в престрелката с прословутата бандитска група в съседна Сърбия.

Детето, което се казва Вук Рогошич, е ранено в ръката. Пострадала е и 26-годишна жена, за която първоначално бе съобщено, че се казва Мария Рогошич. По-късно се оказа, че тя имала сестра близначка - Бояна. Тъй като жената имала два паспорта, разкриването на самоличността ѝ е затруднено, но се смята, че тя е майка на бебето.

От МВР уточниха, че двамата пострадали при престрелката мъже са от македонски произход, а жената и детето - от сръбски. Според първоначалните данни единият от ранените е Игор Момировси, близък до Миленкович. Тази информация обаче не е окончателна, защото разследващите смятали, че зад името Игор можело да се крие някой си Жарко.

Поради възникналите неясноти към момента не може да се установи със сигурност дали бебето е син на Ненад Миленкович – обстоятелство, което би имало ключово значение за хода на разследването.

Безразборната стрелба в столичния квартал “Белите брези”, за която е получен сигнал в 22.15 ч. в сряда, събра ръководството на МВР на среднощно заседание, на което явно не е станало дума за оставки, макар че часове по-рано то имаше други кризисни срещи, във връзка с опита за покушение срещу известния бизнесмен Манол Велев, съпруг на председателя на ДАМС Весела Лечева и съветник на президента Георги Първанов.

При инцидента в “Белите брези” е имало трима нападатели, които според очевидци били с маски и се целели в двамата мъже. При безразборното дърпане на спусъците са пострадали бебето и майката. Най-тежко раненият е откаран във ВМА с куршум в главата, а другите са настанени в “Пирогов” без опасност за живота. Очевидци от блока са чули повече от десет изстрела и писъците на пострадалата жена.

Най-вероятно е стреляно с пистолет “Макаров”, съобщи в четвъртък прокурор Николай Кокинов. Той се усъмни, че замесените в стрелбата са македонци, както по-рано съобщи МВР, тъй като говорели на сръбски. Проучва се самоличността на всички замесени, тъй като документите им може да са фалшиви.

При обиски в квартирите на простреляните са намерени три пистолета, наркотици и “известно количество банкноти в евро”, съобщиха по-рано от МВР.  Според съобщението в жилищната кооперация били регистрирани 17 лица, всичките от македонски произход.

Свързани със Земунския клан

Директорът на полицията Валентин Петров съобщи, че единият от мъжете е свързан със сръбския бандит Ненад Миленкович, който бил сред тарторите на Земунския клан. Той бе арестуван в България през 2003 г. и в последствие екстрадиран. Според публикации в пресата Миленкович се укривал у нас, защото имал “издадена смъртна присъда ” от Милорад Улемек Лукович – Легия, бивш командир на елитната паравоенна част, създадена от Слободан Милошевич по време на войните в Хърватия и Босна през 1990-те години. Освен, че бил свързан с балканска наркомрежа, Интерпол приписа на Миленкович над 20 убийства.

Министърът на вътрешните работи Румен Петков определи като “изключително напрегнато” изтеклото денонощие. Обяснявайки, че е извършена огромна по обем работа, той заключи, че прибързаните констатации с нищо няма да помогнат на разследването.

Засечено е лице от запис на камера пред офиса на Велев

"Не считам за полезно да се коментират версии в момента", обяви министър Петков пред журналисти по повод покушението срещу Манол Велев. От думите му стана ясно, че МВР свързва нападението основно с бизнеса на Велев, за когото полицията и прокуратурата нямат информация да е заплашван.

Градският прокурор Николай Кокинов отбеляза пред журналисти, че бизнесът на Велев е бил доста разностранен. Има записи от камерите в близост до мястото на инцидента, на които се забелязва лице, но Кокинов не каза дали лицето е разпознаваемо. Той отказа да коментира открита ли е младата жена с дете, която е била пряк свидетел на стрелбата срещу 49-годишния Велев.

През последните години голям брой собственици на футболни клубове, спортисти, които са станали “подземни” босове и “сенчести” бизнесмени са загинали при войни между престъпни организации в България, коментира в репортаж от София Франс прес. Агенцията допълва, че заради проблемите с организираната престъпност и корупцията страната продължава да е под засилен мониторинг от страна на Европейската комисия.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?