Беларус образува наказателно дело срещу независима медия и блокира уебсайта й

Александър Лукашенко

Финансовата полиция в Беларус претърси редакцията на най-големия независим онлайн новинарски портал и домовете на няколко негови сътрудници и блокира страницата му в интернет, предаде Ройтерс.

Комитетът за държавен контрол съобщи, че е образувано наказателно дело срещу неназовани сътрудници на медията Tut.by по подозрение за укриване на данъци.

През есента правителството лиши портала от официалния му статут на медия по време на репресивните мерки на властите срещу най-големите улични протести в бившата съветска република, които бяха разпалени от преизбирането през август на дългогодишния президент Александър Лукашенко.

В офиса на сайта Tut.by, който подробно отразяваше протестите, никой не отговаря на обажданията за коментар. Входните врати на редакцията са заключени, отбелязва Ройтерс.

Медията пише на сайта си, че в офисите ѝ в столицата Минск и провинцията има полицаи.

Впоследствие интернет страницата на Tut.by стана недостъпна. Един от основателите на портала каза, че домейнът му е бил блокиран.

Един от журналистите в Tut.by, Екатерина Борисевич, беше осъдена през март на шест месеца затвор, след като оспори официално твърдение, че протестиращ, който е бил убит, е бил пиян към момента на смъртта си.

Около 35 000 души са арестувани в Беларус за участие в уличните протести, откакто те избухнаха през август, според правозащитни организации. Десетки хора бяха осъдени на затвор. Според властите са образувани над 1000 наказателни дела.

Светлана Тихановска, един от лидерите на беларуската опозиция, съобщи, че се е свързала с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен заради ситуацията със спряната онлайн медия, съобщава руската секция на Дойче веле.

Настояваме за незабавна реакция от страна та ЕС, за програма в подкрепа на независимите медии, защита на журналистите и помощ за продължаване на тяхната работа въпреки репресиите, подчертава Тихановска.

Нейният екип настоява за въвеждане на санкции срещу отговорните за репресиите лица. Тихановска обвинява режима на Александър Лукашенко в убийство на медиите в страната, включително на издание, което в продължение на 20 години е образец за независима преса.

Споделяне

Още от Свят

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?