Беларус открива вкусотиите на Европа благодарение на руското търговско ембарго

Беларус открива вкусотиите на Европа благодарение на руското търговско ембарго

Френски сирена, белгийски и швейцарски шоколад, германска кандирана захар и истинска италианска паста: Беларус, често определяна за "последната диктатура на Европа" открива вкусотиите, произведени в Европейския съюз, благодарение на руското ембарго върху редица хранителни стоки.

Ударена от тежки западни санкции, Русия, която Съединените щати и ЕС обвиняват, че е замесена в конфликта в Украйна, забрани в началото на август вноса на хранителни продукти от страните, които я санкционират.

Заради това безпрецедентно ембарго доставчиците масово се обърнаха към съседна Беларус, където камамберът и испанският хамон - продавани единствено във висок клас супермаркети на двойни и тройни цени в сравнение с Европа - досега бяха непостижима мечта.

"Благодаря на Владимир Путин!", каза инженерът Владимир Нестерович, който купува кутия италиански сладки за сина си на цена 1,70 евро в супермаркет в Минск.

В момент, когато цените на някои хранителни продукти в Русия скочиха след налагането на ембаргото, обикновените беларуси могат да се почерпят с бри или пармезан, без да харчат кой знае колко.

Европейските износители, чийто достъп до големия руския пазар бе спрян, загрижени да си продадат стоката на всяка цена, намаляват стойността ѝ за Беларус.

"Никога не съм ял сирена, произведени в чужбина", признава Александър Василев, университетски преподавател в Минск.

"Сега си купувам маскарпоне и си го мажа на филия всяка сутрин. Оказва се, че е вкусно и не огладнявам чак до обяд", сподели той за АФП.

Различни видове маскарпоне жънат успех сред клиентите, потвърждава отговорник по продажбите на този супермаркет в беларуската столица, както прасковите и чушките, предлагани за едно евро килограма.

През този сезон купувам вносни плодове и зеленчуци колкото си искам", радва се пенсионерът Андрей Фокин.

Бумът на продажбите на вносни храни е факт въпреки постоянните напомняния по беларуската държавна телевизия, че местните продукти са по-качествени.

Управлявана с желязна ръка от авторитарния президент Александър Лукашенко от 1994 г., Беларус бе неколкократно обект на санкции на ЕС, който обвинява Минск в репресии срещу опозицията.

Съгласно националната програма за сигурност на храните между 80 и 85 процента от консумираните продукти в 9.5-милионната страна трябва да бъдат произведени в Беларус.
Гражданите на тази страна, които харчат средно над 40 процента от приходите си за храна, днес се оплакват само от цените на алкохолните напитки, произведени в Европа.

"Жалко, че Путин не наложи ембарго и на алкохола!", възкликна Нестерович.

Златен момент за (беларуските) износители

Сега, когато хората в Беларус се радват на вкуса на деликатеси с марка "произведено в Европа", местните производители опитват също да спечелят от конфронтацията между Москва и европейските страни, увеличавайки износа за Русия.

Така износът на беларуски хранителни продукти е нараснал със 7 на сто през август по данни на министерството на земеделието в Минск.

"Настъпва златен момент за беларуските износители", смята Фьодор Привалов, директор на Центъра по селско стопанство към Националната академия на науките на Беларус.

"Такива възможности се появяват веднъж на 20-30 години", подчерта той и уточни, че беларуските хранителни продукти се изнасят чак до Урал.

Разглезени от изобилието на вносни стоки от ЕС, някои беларуски потребители все пак се чувстват засегнати от решението на местните производители да преориентират доставките си към Русия.

Пенсионерът Леонид Дейко се оплаква, че вече не може да открие в магазините любимото си беларуско мляко.

"Нямам нужда от вносни продукти, дори не поглеждам към тях", допълни той.

По БТА

Споделяне

Още от Свят

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?