Беларус си връща на Русия с високи данъци за транзит на руски петрол

Русия изрази недоволство от решението на Беларус да наложи високи данъци на руския петрол, който се транспортира през територията на страната за потребители в Европа, предаде ББС. Решението на Минск беше обявено три дни след като Беларус с нежелание прие искането на руския държавен монополист “Газпром” за удвояване цените на природния газ. Беларус обяви, че налага данък от 45 долара на всеки тон руски петрол, който се транспортира през територията на страната на път за ЕС.

Максим Медведков от руското министерство на икономиката каза, че Москва е “много разочарована” от “безпрецедентното” решение и се надява да бъде намерено решение.

Експерти смятат, че налагането на високи данъци върху руския петрол в Беларус едва ли ще окаже влияние върху световните цени на петрола, но може да повлияе в краткосрочен план на работата на рафинериите в страни като Германия. Всеки ден Русия транспортира около една пета от своя износ на петрол или един милион барела, през Беларус, най-вече до рафинерии в Полша и Германия. Според анализатори това може да наруши снабдяването на тези страни, които ще потърсят по-евтини източници на нефт.

Наказателният ход на Минск е поредното доказателство за влошаващите се отношения между двете страни по повод редица икономически спорове.  На 31 декември Беларус прие искането за огромно увеличаване на цената на руския природен газ - от 47 долара на 100 долара, след като Москва заплаши, че ще спре доставките, ако Беларус не приеме новите цени. Когато обяви налагането на данъка върху петрола президентът Александър Лукашенко обвини Москва в "изключително неприятелски стъпки" към своя съсед.

Ако Русия, която разчита на притока на петродолари, все още настоява да превърне Беларус в изкупително агне, тогава нека да поискаме от Руската федерация – толкова огромна и толкова богата – да ни плати изцяло услугите, каза Лукашенко.

Като изрази разочарованието си от решението на Минск, руското министерство на икономиката заяви, че предприетият ход е безпрецедентен. “Всеки гарантира принципа на свобода на транзита на чуждите стоки през своя територия. Този принцип е намерил отражение в нашите споразумения, които Русия и Беларус са подписали и които са действащи”, каза представителят на руското министерство.

Той допълни, че Москва ще вземе всички необходими мерки за решаване на възникналия проблем.

Русия е обвинявана за използване на енергийни “мускули”, за налагане на волята си върху т.нар. “близка чужбина” – страните, които са били част от бившия Съветски съюз.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?