Беларуските власти закриват най-голямата независима журналистическа организация в страната

Беларуските власти закриват най-голямата независима журналистическа организация в страната

Беларуските власти наредиха да бъде закрита най-голямата в страната независима журналистическа организация - поредния ход на властите за потискане на критичното медийно отразяване при продължаващи повече от година репресии срещу инакомислието, предаде Асошиейтед прес.

Заповедта за закриване на Беларуската асоциация на журналистите (БАЖ) бе издадена от Върховния съд.

След президентските избори в Беларус преди година избухнаха масови протести срещу обявяването на президента Александър Лукашенко за победител. Според опозицията Лукашенко, който е на власт от 1994 г., е спечелил с измами. Оттогава властите вкараха в затвора около 30 журналисти, провеждат обиски в редакции на вестници, блокираха сайтовете на големи независими медии и закриха на писателската организация ПЕН Център, оглавявана от Светлана Алексиевич, лауреат на Нобеловата награда за литература.

БАЖ бе закрита с аргумента, че два от шестте ѝ филиала са прекратили договорите си за наем. Организацията отхвърли обвинението, но не беше в състояние да докаже тезата си с документи, тъй като след обиски и изземване на техника миналия месец офисът ѝ беше запечатан.

"Ще продължим да вършим работата си без значение от решенията на съдилищата, които по непохватен начин изпълняват политическата поръчка на властите", каза пред Асошиейтед прес ръководителят на БАЖ Андрей Бастунец. Той добави, че "от повече от четвърт век мисията на организацията е да разширява пространството за свободното слово, но сега в Беларус настъпиха най-мрачните времена".

Споделяне

Още от Свят