Белгия лиши от гражданство прочута джихадистка

Белгия лиши от гражданство прочута джихадистка

Апелативният съд в Брюксел е постановил да бъде отнето белгийското гражданство на прочутата джихадистка Малика ел Аруд, съобщиха местни медии, цитирани от БТА.

Ел Аруд (58 г.) е от марокански произход и е вдовица на един от извършителите на атентата през 2001 г. срещу водача на муджахидините в Афганистан Ахмад Шах Масуд.

 

Медиите отбелязват, че решенията за отнемане на гражданство в Белгия са изключително редки и досега има едва десетина подобни постановления. Отбелязва се, че сходен процес в момента се води в съда в Антверпен срещу ръководителя на терористичната организация "Шериат за Белгия" Фуад Белкасем, също с марокански корени.

На 9 септември 2001 г., два дни преди терористичните удари в САЩ, Шах Масуд е взривен, докато дава интервю за арабски телевизионен екип. Според разследването убийството му е поръчано от водача на Ал Каида Осама бин Ладен. Шах Масуд води съпротивата срещу окупацията от СССР в Афганистан, а по-късно и срещу талибаните. Посмъртно той е обявен от президента (2001-2014 г.) Хамид Карзай за национален герой и датата на смъртта му става национален празник в Афганистан.

В телевизионния екип, превърнал камерата и батериите си във взривно устройство, е Дахман Абд ал Сатар, съпруг на лишената от белгийско гражданство Малика ел Аруд. Самата Ел Аруд също по това време се намира в Афганистан. Тя поддържа джихадистки сайтове и през 2007 г. е осъдена за това от съд в Швейцария, където се е заселила със следващия си съпруг и съучастник.

Самата Ел Аруд твърди в интервюта, че се е врекла на Бин Ладен, както и че нейният джихад е словото. В постановлението си Апелативният съд в Брюксел посочва, че действията ѝ са в пълен разрез със задълженията ѝ на белгийски гражданин.

Споделяне

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?