Белгия призна, че няма контрол върху джихадистите в брюкселския "Моленбек"

Закани за "репресия" и "разчистване"

Полицейска акция в "Моленбек", Брюксел

Белгийското правителство призна, че е изгубило контрол върху "Моленбек" – брюкселския квартал, считан за свърталище на джихадисти, където в събота, след терористичните атаки в Париж, се проведе спецакция и бяха арестувани пет човека.

По предварителни данни в района са живели трима от участвалите в атентатите в Париж в петък.

Кварталът, заселен предимно с хора от Северна Африка, се свързва със серия терористични заговори през последните две години, включително атаката във френския влак "Талис" това лято. Както се установи, нападателят е бил със сестра си в този район, където също така е пребивавал и алжирецът Мехди Немуш, който уби четирима души миналата година в белгийския еврейски музей.

Абделмомаим Хадад, издирван от белгийската полиция в Испания с международна заповед за арест по обвинения в тероризъм от 2014 г. също бе открит в района, както и Абделкадер Белираж, който бе осъден на доживотен затвор за контрабанда на оръжие и планирани атака в Мароко.

Белгийският министър-председател Шарл Мишел призова за "репресия" спрямо екстремистите, а вътрешният министър се закани лично "да разчисти" квартала.

Тук има огромен проблем, заяви Мишел. "В последните месеци бяха предприети много инициативи в борбата срещу радикализацията, но ние се нуждаем от повече репресия. Ще работим интензивно с местните власти", каза премиерът.

"В "Моленбек" ситуацията в момента не е под контрол", призна белгийският вицепремиер и министър на вътрешните работи Ян Ямбон.

Във война сме с "Ислямска държава", заяви той в интервю за телевизия Ве Те Ем, цитирано от БТА.

Той добави, че се заема "лично да разчисти" квартал "Моленбек".

По думите на Ямбон мерките, предприети в Антверпен и Вилворд, откъдето произхождат множество джихадисти, заминали за Сирия, са дали резултат. Ямбон ще вземе под контрол лично действията, които се предприемат в "Моленбек", за да установи до дни защо досега там резултатите не са видими. Това повече не може да продължава, трябва да се намери решение, добави той.

Неделните медии в Белгия съобщават, че при снощната операция на полицията в "Моленбек" фотограф е бил малтретиран от местни жители. Фотографът от марокански произход бил зашлевен от млад мъж, който му счупил апарата и го обявил за "предател".


Либералният кмет на района Франсоа Шепман отрече да има проблеми, като призна само "известни трудности с интеграцията". "Не всички идват тук. В повечето случаи те само минават от тук", каза тя по повод засечените терористи в "Моленбек".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят