Белгия разследва как е бил шпиониран премиера Елио ди Рупо

Съдебните власти в Белгия започват безпрецедентно разследване - за шпионаж срещу министър-председателя, съобщават белгийските медии, цитирани от БТА.

Разследването е било открито в края на октомври след подадена жалба от премиера Елио ди Рупо. Ще бъдат търсени виновниците за два случая на проникване в информационните системи, използвани от Ди Рупо - за кражба на паролата на електронната му поща миналата година и за открития наскоро вирус в компютърната мрежа на кабинета на премиера.

Отбелязва се, че откритият вирус е бил сложен, давал е достъп на пиратите до данни от поразените компютри и е действал от години. Допълва се, че вирусът, засегнал компютрите на администрацията на министър-председателя, е сходен със зловредната програма, открита преди година в Министерството на външните работи.

Медиите поясняват, че вирусът, поставен в машините, ползвани от апарата на външния министър, е изпращал на своите създатели пълните данни от всички комуникации на ведомството.

Предполага се, че така електронният шпионаж е предоставял за неопределено време пълен достъп на неизвестните извършители до всички комуникации от вътрешната информационна мрежа на министерството, включително поверителните съобщения към и от задграничните мисии на Белгия.

Споделяне

Още от Свят