Белгийската провинция Фландрия ще глобява чужденците, които не говорят фламандски

Белгийската провинция Фландрия възнамерява да глобява чужденците, които не говорят достатъчно добре фламандски - местното наречие на холандския език, предаде БТА от Брюксел.

Мярката е предложена от регионалния министър Лизбет Оманс, една от водещите фигури в най-силната партия в страната Нов фламандски алианс (националисти). Предвижда се изискването за "резултати" по специален тест за пригодност за живот в местната общност да "замени" използваното досега изискване за наличие на достатъчно средства за самостоятелна издръжка.

Оманс пояснява, че няма да се очаква чужденците да се справят с тежки литературни произведения на фламандски, а да говорят езика толкова, колкото да бъдат в състояние да попитат съседите си в кой ден от седмицата имат правото да изхвърлят битовата смет. Засега новата мярка ще бъде насочена към чужденците, които биват настанявани в общински жилища за социално слаби.

Не се посочва какви ще бъдат глобите за незнаещите фламандски, но се уточнява, че равнището на познанията ще бъде оценявано от центровете за езикова подготовка. Наказанието за незнание ще бъде глоба, а не прогонване от жилището, защото иначе би била нарушена конституцията на страната, защитаваща правото на подслон.

Едновременно с това изискването за притежаването на достатъчно собствени средства, които дават правото на престой в чужбина, не може да отпадне с въвеждането на езиковите изпити, тъй като е част от законодателството на ЕС.

Споделяне

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?