Белгийски джихадист е задържан в Люксембург

Белгийски гражданин, участвал в набирането на джихадисти за фронта в Сирия, е бил задържан в Люксембург с европейска заповед по обвинения в тероризъм, издадена от Испания, съобщават белгийски медии, цитирани в кореспонденция на БТА от Брюксел.

Задържаният е бил част от група за вербовка на младежи, разкрита по-рано тази година при съвместна операция на европейските и мароканските служби, и на ФБР. Установено е, че групата, в която са участвали също испанци и французи, е изпратила няколко десетки младежи с европейски паспорти в Йемен, където те са се присъединили към местните структури на Ал Каида, както и в Сирия, където са участвали в дейността на т. нар. Ислямска държава в Ирак и Леванта (ИДИЛ). Приема се, че тази група е сред най-големите в Европа.

Изданията отбелязват, че службите в Европа и САЩ обединяват усилия срещу действията на джихадистите, като обръщат особено внимание на онези от тях, които се завръщат от сражения в Близкия изток. Допълва се, че вчера европейският координатор за борбата с тероризма Жил де Керхов е обявил споразумението между Белгия, Франция, Германия, Великобритания, Испания, Италия, Дания, Швеция и Холандия за общи действия в установяването на младежите, отправящи се към сирийския фронт. Споразумението между вътрешните министерства на деветте посочени държави цели да попречи на джихадистите да извършат терористични действия.

На 24 май в ЕС бе извършеното първото терористично нападение в ЕС от европейски джихадист, завърнал се от сирийския фронт. При атентата в Еврейския музей в Брюксел загинаха четирима души, а нападателят бе задържан във Франция. Той е от алжирски произход, с френски паспорт и в багажа му, освен автомат и пистолет, бе открито знаме на ИДИЛ.

Миналата седмица белгийските медии съобщиха за задържането на млад джихадист с белгийски паспорт, роден в Конго, на българо-турската граница. Той е бил прихванат от белгийски полицаи и бе настанен за лечение под стража в болницата в Хасково с решение на окръжния съд.

Споделяне

Още от Европа