Белград не дал достатъчно доказателства за повдигане на обвинение срещу АОК

Доказателственият материал, отнасящ се до лица от Армията за освобождение на Косово, в това число Хашим Тачи, който властите в Белград са предали на Международния трибунал за военните престъпления в бивша Югославия, не е достатъчен, за да се повдигне обвинение срещу което и да било от споменатите лица в документите. Това каза в интервю за радио Дойче веле Флоранс Хартман, говорител на главния прокурор на трибунала Карла дел Понте, цитирана от белградския в. Глас явности, предаде БТА.

Неотдавна Карла дел Понте намекна в Берлин, че в бъдеще прокуратурата на трибунала няма да предоставя на Белград информации за това къде се намира бившият военен лидер на босненските сърби Ратко Младич, а ще ги предава на по-високи инстанции.

В тази връзка Хартман посочи, че Хагският трибунал все още се надява, че властите в Сърбия ще разберат, че не могат да избегнат ареста на Младич и той трябва да бъде заловен.

На въпрос на радиото дали Хагският трибунал подготвя нови обвинения, тя отговори, че до 2004 г., когато ще приключи разследването и ще бъдат издадени всички обвинителни актове, остават още около 30 обвинителни акта за цяла бивша Югославия.

По думите ѝ обвинения ще бъдат повдигнати срещу онези, които носят най-голяма отговорност за нарушенията на международното хуманитарно право. Съдържанието на списъка няма да бъде публично оповестено.

Още от Балкани

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?