Белият дом все още няма решение дали да предостави данъчните декларации на Тръмп

Белият дом все още няма решение дали да предостави данъчните декларации на Тръмп

Белият дом за втори път не спази поставения от демократите краен срок за предоставяне на данъчните декларации на президента на САЩ Доналд Тръмп, съобщи Франс прес.

Американското министерство на финансите отлага за 6 май окончателното си решение по това искане, заяви в писмо финансовият министър Стивън Мнучин.

Предоставянето на декларациите на Тръмп за последните шест години бе поискано на 3 април от Комисията по данъчното облагане в Камарата на представителите на Конгреса. Първият краен срок беше 10 април, вторият изтече вчера.

Доналд Тръмп е първият американски президент след Ричард Никсън, който отказва да предостави информация за данъците си, отбелязва Франс прес, цитирана от БТА.

Демократите, които разполагат с мнозинство в Камарата на представителите, имат право да изискат тези документи. В миналото подобни искания винаги са били изпълнявани, подчертават демократите.

Целта на искането е да се види до каква степен данъчните власти контролират финансите на президента и, ако е необходимо, да бъдат приети законодателни промени.

Според финансовия министър Мнучин обаче целта на демократите е да публикуват данъчните декларации на президента Тръмп, след като ги получат.

"С оглед на сериозните конституционни въпроси, които създава това искане, и сериозните последици, до които може да се стигне във връзка с опазването на поверителността на данните на данъкоплатците, финансовото министерство в момента извършва консултации с министерството на правосъдието", посочва Мнучин в писмото си. 

Споделяне

Още от Свят