Бензиностанция на колела зареждала незаконно в Пловдивско

Бензиностанцията на колела, сн. Прокуратурата

Незаконна мобилна бензиностанция в микробус, оборудвана с всички приспособления за зареждане и капацитет от три тона гориво, е хваната по време на специализираната акция на прокуратурата, МВР, ДАНС, агенцията "Митници" и НАП срещу измамите с горивата. Това съобщиха от държавното обвинение в сряда.

Бензиностанцията-микробус обикаляла в Пловдивско и зареждала по предварителни поръчки, направени по телефона от доверени хора. Тя носела чиста печалба на собствениците си, тъй като работила без платени данъци и акциз. По случая има образувано дело срещу хората, които са били замесени в нелегалната търговия.

В рамките на операцията, която съвпада с обявената от премиера Бойко Борисов битка срещу скъпите дизел и бензин и нарушенията по бензиностанциите, са проверени множество петролни бази и бензиностанции.

По линия на качеството на горивата са проверени 24 обекта, от които четири бази и 20 бензиностанции. Иззети са 15 проби за бензин и 20 проби за дизел.

По линия на метрологичния контрол са проверени 27 обекта, от които три бази и 27 бензиностанции. Установени са общо 12 нарушения на бензиностанции, които се изразяват в несъответствие на нивомерните системи.

Най-честите нарушения до момента са наличие на касови разлики, липса на декларации за съответствие на горивото, деклариране на части от наличното гориво, а не цялото му количество, смесване на партиди, посочват от държавното обвинение.

Досега са запечатани 660 тона гориво. Данните са неокончателни. Проверките продължават и към момента.

Споделяне

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?