Березовски обвини Кремъл за атаката срещу Юкос

Възстановяването на държавния контрол върху петролния гигант Юкос "още от самото начало" е организирано от Кремъл с помощта на олигарха Роман Абрамович, твърди днес пред АФП бившият му партньор, бизнесменът Борис Березовски.

Решението да бъде арестуван бившият президент на Юкос Михаил Ходорковски целеше от една страна да затвори устата на всички политически опоненти на президента Владимир Путин, а от друга - компанията да бъде поставена под контрола на бизнесмен, който минава за лоялен, посочва Борис Березовски в телефонен разговор.

Изненадващото отлагане на сливането между Юкос и Сибнефт, обявено от Сибнефт, чийто основен собственик е Абрамович, и "неприличното предложение" (отправено към акционерите на Юкос) да се прехвърли контрола на Юкос в ръцете на Сибнефт, показаха ясно нещата, допълва руският бизнесмен, който напусна Русия в края на 2000 г., след като бе обвинен в отклоняване на средства.

Същият сценарий бе приложен и спрямо мен, за да се вземе контролът върху Сибнефт през 2000-2001 г. и 49-те процента, които държах в телевизионната компания О Ер Те, твърди Березовски.

С най-близкия си съдружник имах 50 на сто от Сибнефт, а Роман Абрамович и Евгений Швидлер ни казаха: "Путин ще смаже компанията, ако не я продадете. Това бе през 2001 година. И ние трябваше да продадем дела си на цена, която бе много по-ниска от действителната", заявява Березовски, цитиран от Франс прес, предаде БТА.

"Путин и Абрамович преразпределят благата в полза на своите хора. Изобщо не става дума за национализация", казва руският бизнесмен и обяснява, че именно заради отношенията с властта той е прекратил съюза си с Абрамович в началото на епохата Путин.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?