Берлин одобри разширяване на задграничните операции на Бундесвера

Урсула фон дер Лайен

Германското правителство одобри разширяването на шест чуждестранни мисии, в които участват общо 2600 войници на Бундесвера, включително в Мали, Афганистан и срещу групировката "Ислямска държава" в Сирия и Ирак, предаде ДПА.

Решението беше взето на вероятно последното съвещание на кабинета преди новото коалиционното правителство да поеме функциите си, казаха правителствени източници.

Броят на войниците в Афганистан ще се увеличи от 980 на 1300 души. Това ще е второ увеличение от официалния край на операцията на НАТО в тази страна през 2013 г.

Нараства числеността и на войниците, участващи в мироопазващата мисия на ООН в Мали - от 1000 на 1100 души.

След Втората световна война Германия поема ограничени военни мисии зад граница, състоящи се главно в обучение, наблюдение, медицински и спасителни, както и мироподдържащи дейности, макар че през 1999 г. тя се включи във въздушната офанзива в тогавашна Югославия, припомня Ройтерс.

Министърът на отбраната Урсула фон дер Лайен призна дефицита на военно оборудване и военнослужещи, за каквито бе съобщено в критичен доклад миналата седмица, но подчерта, че войниците, които заминават на мисии като тези в Ирак и Афганистан, ще бъдат въоръжени и екипирани както трябва.

Новата управляваща коалиция вече се споразумя за увеличаване на военния бюджет на страната за следващите четирите години с 10 милиарда евро, но според Фон дер Лайен ще са необходими още средства за възстановяване на германските въоръжени сили след продължило години орязване на разходите.

Споделяне

Още от Европа