Берлин одобри разширяване на задграничните операции на Бундесвера

Урсула фон дер Лайен

Германското правителство одобри разширяването на шест чуждестранни мисии, в които участват общо 2600 войници на Бундесвера, включително в Мали, Афганистан и срещу групировката "Ислямска държава" в Сирия и Ирак, предаде ДПА.

Решението беше взето на вероятно последното съвещание на кабинета преди новото коалиционното правителство да поеме функциите си, казаха правителствени източници.

Броят на войниците в Афганистан ще се увеличи от 980 на 1300 души. Това ще е второ увеличение от официалния край на операцията на НАТО в тази страна през 2013 г.

Нараства числеността и на войниците, участващи в мироопазващата мисия на ООН в Мали - от 1000 на 1100 души.

След Втората световна война Германия поема ограничени военни мисии зад граница, състоящи се главно в обучение, наблюдение, медицински и спасителни, както и мироподдържащи дейности, макар че през 1999 г. тя се включи във въздушната офанзива в тогавашна Югославия, припомня Ройтерс.

Министърът на отбраната Урсула фон дер Лайен призна дефицита на военно оборудване и военнослужещи, за каквито бе съобщено в критичен доклад миналата седмица, но подчерта, че войниците, които заминават на мисии като тези в Ирак и Афганистан, ще бъдат въоръжени и екипирани както трябва.

Новата управляваща коалиция вече се споразумя за увеличаване на военния бюджет на страната за следващите четирите години с 10 милиарда евро, но според Фон дер Лайен ще са необходими още средства за възстановяване на германските въоръжени сили след продължило години орязване на разходите.

Споделяне
Още от Европа

Кой да замени Борисов като премиер на кабинет в рамките на този мандат?