Берлускони: На разположение съм на Симеон и на България

Намирам се в Италия, за да върна визитата на премиера Берлускони в потвърждение на великолепните отношения между двете страни, да уточним някои въпроси в навечерието на италианското председателство на ЕС, а и защото винаги е удоволствие да се прекарат няколко часа в Рим, особено когато утре предстоят тържествата за Свети Кирил и Методий. Това заяви днес премиерът Симеон Сакскобургготски на съвместната пресконференция с колегата му Силвио Берлускони след разговорите им в двореца Киджи, съобщи БТА.

Поставих се на разположение на Симеон и на България като техен адвокат, който ще направи всичко възможно, за да улесни българското присъединяване най-напред към НАТО, а после и към ЕС, изтъкна Силвио Берлускони, чиято страна от 1 юни ще председателства ЕС.

Преди срещата на двамата премиери италианското правителство утвърди на редовното си заседание проектозакона за ратифициране и изпълнение на протоколите за присъединяване към Североатлантическия договор на България и останалите шест страни-кандидатки.

Премиерът Берлускони подчерта, че по време на италианското председателство България ще бъде канена като наблюдател на всички прояви на 25-те от ЕС. Освен това Италия ще окаже конкретна помощ на нашата страна по затварянето на оставащите глави от преговорите за присъединяване към ЕС.

Ние гледаме на Балканите, както и на страните от бившия Варшавски договор, като на естествена територия за нашата икономическа експанзия, поради което отдаваме особено значение на изграждането на коридори номер 5 и 8, посочи ръководителят на италианското правителство.

Споделяне

Още от България