Без книжка за отсечени незаконно дървета и бракониерство

Без книжка за отсечени незаконно дървета и бракониерство

Водач, който бъде хванат да превозва незаконно отсечени дървета или да бракониерство, вече не само ще бъде глобяван и ще се конфискува превозното му средство, но и ще остане без книжка за срок от 6 месеца до една година. Това предвиждат промени в закона за гората, които ще бъдат внесени между първо и второ четене на текстовете в парламентарната земеделска комисия.

Идеята е обсъдена с вътрешното министерство и предстои да се разгледа идната седмица, вероятно в сряда, съобщи директорът на Изпълнителната агенция по горите Тони Кръстев на пресконференция във вторник.

Намеренията са също така да се съставя акт срещу нарушители на базата на видеоматериали.

"Хващаме например един нарушител с едно превозно средство сутринта, на обяд го хващаме с друго превозно средство, защото сме му конфискували първото“, даде пример Кръстев за налагането на новата мярка срещу незаконната сеч и лов.

Над 500 са системните нарушители по горите в цялата страна, отчетоха още от Изпълнителната агенция по горите. От началото на годината до края на миналия месец инспекторите са хванали 80 камиона с незаконно изсечени дърва. Конфискуваната дървесина е 4 500 куб. м. "Има задържани 225 броя каруци и 80 броя моторни триони“, допълни Димитър Баталов, шеф на Дирекция "Опазване на горите” в агенцията. По думите му системата за наблюдение и GPS-контрол върху превоза на дървесината от гората до предприятието за преработка е довела до увеличаване на актовете срещу нарушители с 350 броя.

Събираемостта на санкциите се е увеличила от 9.4 % през миналата година до 16.5 на сто през 2016 г.

Ведомството отчита и четирикратен ръст на умишлените пожари в гората в сравнение с 2-15 г. За първите пет месеца на тази година злонамерените пожари са били 89 броя, докато за цялата миналата година са били 82. "За щастие опожарената площ тази година е много по-малка, въпреки повечето пожари“, ката Баталов. Изгорели са предимно треви и храсти върху 3200 дка. В същото време процентът на причинените от небрежност пожари е паднал от 83% миналата година до 72 процента сега.

Споделяне

Още от Бизнес