Без помощ на правителството Алиталия ще оцелее само още месец

Алиталия ще оцелее само още един месец, ако правителството на Италия не се намеси, предупреди късно в понеделник президентът на авиокомпанията Джузепе Бономи, цитиран от АФП.

Без намесата на правителството Алиталия има само един месец живот, защото за оздравяването на компанията трябва да бъде одобрен план за преструктуриране, а той не може да стартира, без да е получената обещаната от правителството помощ, каза президентът на италианския авиопревозвач. Изказването на Бономи последва изявление на министъра на труда и социалните грижи Роберто Марони, в което той обвини правителството, на което е член, че прави твърде малко или дори нищо за спасяването на Алиталия.

Очаква се авиокомпанията да представи плана си за преструктуриране през първите десет дни на април.

Авиокомпанията преживява най-тежката криза в историята си. През 2003 г. нейните загуби нараснаха двойно спрямо 2002 г. - до 510.6 млн. евро.

Предишният администратор на Алиталия Франческо Менгоци искаше да извърши преструктуриране, но се сблъска с опозицията на синдикатите, когато предложи програма за съкращаване на 2700 работни места (от които 1500 уволнения) от общо близо 22 000 служители на компанията.

По БТА

Още от Бизнес