Без тежки камиони на пътя по Великден

Забранява се движението на тежкотоварните камиони по време на Великденските празници, когато се събират четири почивни дни, съобщиха от Министерството на транспорта. Движението ще бъде спряно от деня преди празника до последния почивен ден от 16.00 до 22.00 часа.

Забраната за тировете засега важи само за официалните празници. Целогодишна забрана за всички почивни дни ще се въведе най-рано в края на 2013 г., когато би трябвало да са изградени паркинги за камионите.

Остава и забраната за движение на тежкотоварните автомобили в летните месеци. Тя ще действа в периода от 20 май до 30 септември за петък и неделя в диапазона от 16.00 до 22.00 ч.

В момента на територията на страната има 94 паркинга за тежкотоварни автомобили, като малка част от тях отговарят на изискванията за сигурност, битови условия и услуги.

За първото тримесечие на 2012 г. инспекторите на агенция “Автомобилна администрация” са съставили 5803 акта, по които са наложени санкции за близо 3 млн. лв, съобщиха още от транспортното министерство. Това е ръст от 7.2% на съставените актове и 17.7% увеличение на наложените санкции спрямо същия период на миналата година. Спрени са от движение З6 автомобила, извършващи нерегламентиран превоз на пътници и товари.

При последната специализирана акция, проведена на 30 март на територията на Столичната община, екипи на “Автомобилна администрация” и КАТ са проверили 254 таксиметрови автомобили и са съставили 38 акта за нарушения.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?