Безплатни млечни продукти ще има за над 300 000 деца през 2016 г.

Безплатни млечни продукти ще има за над 300 000 деца през 2016 г.

Над 300 000 деца от 2115 училища и детски градини ще получават безплатно мляко и млечни продукти по схемата "Училищно мляко", която се финансира от еврофондовете и държавния бюджет.

До момента са одобрени първите 41 кандидати, които имат право да доставят продуктите през следващата година, съобщиха от Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ).

Още 81 заявления са в процес на обработка, като участниците трябва да предоставят допълнителна информация на ДФЗ или да отстранят непълноти и неточности в подадените документи.

Заявленията за участие в схемата "Училищно мляко" са подадени от учебни заведения, еднолични търговци, търговски дружества, кооперации и общини.

Европейската схема "Училищно мляко" обхваща децата от детските градини и тези от подготвителните групи и учениците от І до ІV клас в държавни, общински и частни учебни заведения.

Програмата насърчава консумацията на българско прясно и кисело мляко, сирене и кашкавал.

Доставките на мляко и млечни продукти в детските градини и училищата ще започнат от януари 2016 г.

На децата се полагат веднъж дневно или по 250 милилитра прясно мляко, или 200 грама кисело мляко, 200 грама млечни продукти с добавени плодове, овесени ядки или какао, както и по 30 грама сирене или кашкавал. Дневните доставки на един от тези продукти ще става по график, съставен от снабдителите.

Схемата "Училищно мляко" ще обхване 2115 деца от детски градини и ученици от І до ІV клас. Целта е да насърчи консумацията на прясно и кисело мляко, както и на други млечни продукти, за да се подобрят хранителните навици на децата.

Схемата се прилага у нас от 2009 г. като интересът към нея до 2014 г. е слаб, поради ниското ниво на подпомагане от Европейския фонд за гарантиране в земеделието.

Като част от проведената през 2013 г. реформа на общата селскостопанска политика на ЕС беше дадена възможност на държавите-членки, които желаят да участват в схемата, да изготвят стратегия за нейното прилагане на национално равнище.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?