БХК атакува телевизията на Сидеров за омразна реч срещу сирийските бежанци

Жалбата до КЗД е срещу депутата и ТВ водещ Магдалена Ташева, наричаща ги "изчадия" и "сган"

Магдалена Ташева

Българският хелзинкски комитет (БХК) е подал жалба в Комисията за защита от дискриминация (КЗД) от името на група сирийски бежанци срещу телевизията на "Атака" – "Алфа" и депутата и водещ Магдалена Ташева, съобщиха в сряда от правозащитната организация.

Причина за делото е предаването на народната представителка "В окото на бурята", в което тя редовно сипе крайни определения към бегълците от близкоизточната страна, като "изчадия", "сган", "масови убийци", "канибали", "диваци", "ислямски фундаменталисти, които бягат от правосъдието", "отвратителни, долнопробни примати, които бягат от закона в Сирия" и др.

В жалбата на БХК подробно са изредени всички излияния на Ташева по отношение на бежанците. Освен откровено обидните и манипулативни определения, депутатката редовно дава и прогнози от ефира на партийната телевизия – например, че сирийците "ще започнат да изнасилват, да режат глави".

Друга нейна теза е, че бежанците имали тайната цел "да изменят демографския […] национален и религиозен облик, нашата национална идентичност като българи и като православен християнски народ – да ни доограбят". Освен това Ташева прокламира по "Алфа" и, че бежанците представляват "плътни джихадистки арабски маси", които планират "да превърнат България във втора Босна и втора бивша югорепублика Македония".

В жалбата на БХК се посочва още, че депутатката на "Атака" "призовава българите към "организирани бунтове" и „въстания” „срещу нашествието на тази ислямистка сган под формата на сирийски бежанци". Правозащитниците цитират и думите на гост в студиото на "Алфа" – Георги Сенгалевич, който според комитета "заявява, че бежанците представляват "сирийската свободна армия" и нейните "терористични подразделения", които някой "транспортира" към България".

"Според жалбоподателите и БХК тези изявления представляват "тормоз" по смисъла на Закона за защита от дискриминация спрямо цялата общност на бежанците и едновременно "подбуждане към дискриминация" срещу тях, по смисъла на същия закон. Тези изявления създават обидна, унизителна и застрашителна среда не само за бежанците от Сирия, но и за всички мюсюлмани, други бежанци и чужденците по принцип", се казва в съобщението на организацията.

"Такова крайно слово на омразата предизвиква ксенофобия и отравя средата за бежанците, като насажда предразсъдъци у околните. Така тези хора, дошли, за да спасят живота си у нас, се оказват изолирани, обект на омраза и в риск да станат жертва на нечовешко и унизително отнасяне, в това число физически посегателства", коментира адвокат Маргарита Илиева, директор на "Правна програма" на БХК.

По думите ѝ "в последните месеци враждебната реч срещу бежанците се шири безнаказано, както от страна на медии, така и на властници. България обаче е правова държава и правата на човека тук имат защита. Завеждаме това дело срещу емблематична за омразата партийна медия, за да покажем на бежанците това".

От Хелзинкския комитет припомнят, че в България от 2004 г. действа Законът за защита от дискриминация, който дава право на засегнати от всякаква дискриминация хора, както и на всички незасегнати, ангажирани граждани, да търсят в Комисията за защита от дискриминация отговорност за нарушенията на правото на равенство, включително на свободата от реч на омразата.

Споделяне

Още по темата

Още от България