Бил и Мелинда Гейтс плащат дълга на Нигерия към Япония

Бил и Мелинда Гейтс плащат дълга на Нигерия към Япония

Бил и Мелинда Гейтс обявиха, че ще изплатят дълга на Нигерия към Япония в размер на $76 милиона. Задълженията са натрупани заради помощта, предоставена от японското правителство чрез Overseas Development Assistance (ODA) през 2014 г. в подкрепа на усилията за ликвидиране на полиомиелита в Нигерия.

Африканската страна направи големи крачки в усилията си за премахване на болестта благодарение на това финансиране. От юли 2014 г. до август 2016 г., когато са регистрирани два случая, в Нигерия няма нито един случай на полиомиелит. По данни на  Global Polio Eradication Initiative през 2017 г. няма случаи на опасното заболяване, а през 2016 г. са общо четири.

Всичко това означава, че Нигерия е много близо до изкореняване на полиомиелита - което би оставило само две страни в света, където болестта все още е ендемична, Пакистан и Афганистан.

Постигнатото от Нигерия е забележително, тъй като само допреди 6 години, през 2012 г. на Нигерия се падаха близо половината от всички случаи на полиомиелит в света. Като най-голямата частна филантропска организация в света, фондацията "Бил и Мелинда Гейтс" харчи малко над $3 милиарда долара годишно за помощ за развитие, пише британското издание The ​​Guardian, цитирано от Клуб З. 

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?