Бин Ладен плаши САЩ с нови атаки, но им предлага примирие

Бин Ладен плаши САЩ с нови атаки, но им предлага примирие

Катарската телевизия Ал Джазира излъчи в четвъртък видеозапис, на който твърди, че е записан лидерът на терористичната мрежа Ал Каида Осама бин Ладен. Той заяви, че са планирани нови атентати срещу САЩ, но също така предложи на американците “дългосрочно примирие”, за да бъдат възстановени Ирак и Афганистан, предадоха информационните агенции.

Катарската телевизия съобщи, че записът е бил направен миналия месец.

Ако автентичността му бъде потвърдена, това ще е първият път от 2004 година насам, когато Бин Ладен излиза с публично послание.

Хора, които познават гласа на Бин Ладен, са разделени по въпроса дали говори той или някой друг. Американски експерти извършват “технически анализ” на записа.

Няма ясна индикация кога е правен този запис, а американски официални представители засега отказват да коментират неговата автентичност.

"В САЩ не е имало атентати след 11 септември 2001 г., но причина за това не са засилените мерки за сигурност. Това е така, защото операциите изискват подготовка. В момента подготвяме операции и вие ще ги видите, щом сме готови", казва гласът от записа.

"Нямаме нищо против да ви предложим трайно примирие. Така ще можем да възстановим Ирак и Афганистан, които бяха разрушени в тази война. Няма нищо срамно в подобно решение, тъй като ще спести милиарди долари", казва още предполагаемият Бин Ладен.

Той заявява още, че знае, че американците не искат война, както показват допитванията да общественото мнение. Въпреки това Джордж Буш и приближените му не се вслушват в гласа на народа, казва гласът.

По думите му американците могат да му се доверят и затова, ако те приемат примирие, ще се приключи с войните в Афганистан и Ирак.

След последното послание на Бин Ладен от 27 декември 2004 г. се появиха слухове, че той е тежко болен или че дори е умрял. САЩ предполагат, че най-издирваният терорист се укрива в планинските райони на афганистанско-пакистанската граница и основната му задача е да не попадне в ръцете на западните спецслужби.

През април 2004 г., месец след терористичните атентати в Мадрид, Бин Ладен предложи примирие на европейците срещу тяхното съгласие да изтеглят войските си от Ирак. Тогава той беше категоричен, че примирие със САЩ няма да има.

Споделяне

Още от Свят