Битката на валутните длъжници в Русия, задушени от кризата

Битката на валутните длъжници в Русия, задушени от кризата

В началото идеята изглеждала съблазнителна: да се тегли ипотечен кредит в долари при много по-изгодна лихва, отколкото в рубли. Този залог обаче се превърнал в кошмар за руските домакинства, които изнемогват финансово, и изглежда са забравени от руските власти.

Рублата загуби за няколко месеца близо половината от стойността си и това преобърна живота на Екатерина Колотовкина. Плащанията на тази московчанка на 40 години са по 2000 долара месечно и в рубли те почти се удвоиха тази зима, след като бремето на западните санкции, свързани с украинската криза, и рязкото понижение на котировките на петрола изпратиха националната валута в ада.

През март съпругът на Екатерина, който е на 52 години, почива от инфаркт, след като месеци наред здравето му се влошава. "Той бе много разтревожен, кръвното му налягане скачаше през цялото време", разказва тя. Днес Екатерина е застрашена от изгонване заедно с тригодишния си син, тъй като не може да плаща навреме вноските си.

Заемите, теглени в чуждестранна валута, често сключвани преди кризата от 2008-2009, са 3% до 4% спрямо целия обем кредити в Русия: това е "незначителен дял от икономическа гледна точка, но с критични последици", заяви през декември министърът на икономиката Алексей Улюкаев.

Изпаднали във все по-затруднено положение, кредитодържателите (в чужда валута) засилиха призивите за помощ. Десетки "валутни" длъжници организираха демонстрации и излязоха на спонтанни протести в Москва и Санкт Петербург. Те бомбардираха банките си и депутатите с искания за трансформиране на дълговете им в местна валута и при лихва от преди кризата.

Реакцията на тази активност сред властите показа, че те не са особено склонни да действат, защото едно такова трансформиране би могло да предизвика загуби за банките, които и без това вече са отслабени от паричната криза.

Тласнати от централната банка, най-силно засегнатите финансови институции и по-специално Delta Credit (филиал на френската Sociеtе Gеnеrale), предложиха индивидуални решения на клиентите си. Само че клиентите отхвърлят преструктурирания, които, според тях, само удължават агонията им, разсрочвайки плащанията.

Във вторник правителството публикува указ, който позволява да бъдат компенсирани загубите, но при строги условия и то само на стойност 200 000 рубли (по-малко от 3500 евро).

Гладна стачка

Отчаяни, валутните кредитодържатели предприеха радикални действия. Някои от тях обявиха пред медиите миналата седмица гладна стачка.

"Това е единственият начин да се промени каквото и да било", обясни със сълзи на очите Лариса Морозович. Тази жена, която е на 38 години, каза, че нейната банка ѝ предложила да разсрочи задълженията си и да ги прехвърли на дъщеря си.

За да привлече внимание, един мъж се окова с верига към решетката на посолство в Москва, а ветеран на 89 години в инвалиден стол демонстрира пред централата на правителството, защото неговата внучка е засегната от тази криза.

В отворено писмо валутните кредитодържатели написаха до (президента) Владимир Путин: "Повечето кредитодържатели вече са на ръба на физическите и психическите си сили". Те призоваха за помощ и представиха ситуации, при които хора са пред развод или пък са изкушени да си продадат органите.

Само че руският президент, в телевизионно предаваме миналата седмица, им даде твърд и окончателен отговор, обяснявайки, че те съзнателно са поели рискове, теглейки заеми в долари, евро или йени.

"Разбира се, очаквахме друга реакция", признава Лариса Рубльова, която е обявила гладна стачка.

Скокът на рублата с близо 40% за два месеца бе само слаба утеха за тези руснаци, тъй като вноските им останаха с 50% по-високи, отколкото са били преди кризата.

"Валутните кредитодържатели имат основание да негодуват срещу властите", отбелязва икономистът Игор Николаев от института FBK Grant Thornton, припомняйки, че именно правителството носи отговорността за стабилността на рублата. "Тези хора са жертва на кризата".

По БТА

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?