Биткоинът прехвърли границата от 7 хиляди долара

Биткоинът прехвърли границата от 7 хиляди долара

Обменният курс на виртуалната валута биткоин (Bitcoin) в четвъртък сутринта за първи път прескочи 7 хиляди долара, по-малко от месец, след като преодоля границата от 5 хиляди. Курсът в хода на търговете нарасна с 7.1% до 7045,46 долара, след което се понижи до 6950,55 долара, предаде Блумбърг.

Повлечен от класическия биткоин поскъпна и неговият клонинг биткоин кеш (Bitcoin Cash). За ръст на курса на най-популярната криптовалута тази седмица допринесе решението на най-големия пазарен оператор CME Group Inc. Той съобщи, че планира да пусне търгове с фючърси на биткоини до края на годината, заради нарасналото клиентско търсене.

Това решение може за първи път да създаде опредени регулативни рамки за криптовалутата, което се очаква да привлече нови купувачи, отбелязва агенцията.

CME Group, в чийто състав влизат Чикагската стокова борса (CME), Чикагската търговска палата (CBOT) и Ню-Йоркската стокова борса (NYMEX), ще стартира договори за биткоини, базирани на CME CF Bitcoin Reference Rate (BRR) – референтната ставка на биткоина към долара на САЩ, която се изчислява по данни на борси като Bitstamp, GDAX, itBit и Kraken.

Планира се и публикуване на "индекс на биткоина в реално време" - CME CF Bitcoin Real Time Index (BRTI). Сега на сайта на СМЕ вече се публикуват стойностите по рефентната ставка и индекса на биткоина в долари. Търговете с фючърсни договори за биткоин ще започнат след като CME Group получи необходимите разрешения от регулаторите.

От началото на годината биткоинът поскъпна с около 800%. Капитализацията на целия пазар с криптовалута към началото на ноември е 188.8 млрд. долара. Частта на биткоина е 61.5% от капитализацията или повече от 116 милиарда. През септември биткоинът падаше в продължение на две седмици на фона на негативните новини за забрана на борсите за криптовалута в Китай, но след това отново си възвърна позициите.

Споделяне

Още от Бизнес