Бивш агент на КГБ иска да купи лондонски всекидневник

Бивш агент на КГБ иска да купи лондонски всекидневник

Бившият агент на КГБ Александър Лебедев може скоро да придобие контрол върху лондонския всекидневник "Evening Standard", съобщи ББС в четвъртък.

Бизнесменът е направил оферта за закупуването на 76% от акциите на вестника. Собственикът на медията "Daily Mail & General Trust" досега не е коментирал предложението.

ББС отбелязва обаче, че всекидневникът е ударен от отлива на рекламодатели и свирепата конкуренция на безплатните издания.

Преди време Лебедев каза, че е използвал "Evening Standard", за да си набавя информация, докато е бил шпионин в Лондон. Той описа вестника като "много добър" с някои "брилянтни журналисти".

Според публикация на "Гардиън" сделката ще бъде обявена в петък, а договорът ще бъде подписан от сина на бизнесмена - Евгений. В телефонно интервю за вестника Либидив заявил, че ако стане собственик на изданието, намесата му в редакционната политика ще е "близка до нулата".

Лебедев натрупа богатството си от около 3.1 млрд. долара предимно от участието си в банки, застрахователни компании и дела си в руската авиокомпания "Аерофлот". През 2006 година заедно с бившия лидер на СССР Михаил Горбачов купи руския вестник "Новая газета".

Споделяне

Още от Свят