Бивш чиновник от Видин е обвинен за нанесени щети за над 2 млн. лева

Бивш чиновник от Видин е обвинен за нанесени щети за над 2 млн. лева

Прокуратурата е внесла обвинителен акт срещу бивш директор на дирекция "Земеделие" във Видин, защото е ощетил държавата с 2 млн. лв. Това се разбира от съобщение на държавното обвинение във вторник.

Бившият директор Николай Тодоров ще бъде подсъдим за това, че по времето, когато е оглавявал областната дирекция "Земеделие", е продавал земи от Държавния поземлен фонд като е иззел правомощията на министъра на земеделието, общинския съвет и кмета.

През 2008 г, обвиняемият е сключил договор за продажба на земи в с. Извор, с. Карбинци, с. Дълго поле и с. Лагошевци. Всички села се намират в община Димово, а договорената цена за над 200 дка общинска земя била в размер на 50 751 лв. Според експертиза, изготвена в досъдебното производство, нормалната цена за тези имоти е почти 700 хил. лв.

По закон земи общинска собственост се продават от кмета на общината чрез публичен търг или конкурс, след решение на общинския съвет.

По същия начин през 2009 г. Тодоров продава и земи в общините Руженци, Бойница, Брегово.

Според обвинението нарушение има и според закона за общинска собственост, тъй като сред продадените земи има и такива-публична общинска собственост, за които има забрана да бъдат продавани.

Скоро след това земите били препродадени от купувача, от което били реализирани огромни печални.

Предстои Окръжен съд-Видин да насрочи делото за разглеждане.

Споделяне

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?