Бивш гръцки свещеник осъден заради подкрепа към македонското малцинство

Бивш гръцки свещеник, активист на македонското малцинство, бе осъден на 3 месеца затвор за това, че е открил без разрешение църква в Северна Гърция, предаде АФП, като се позовава на неправителствена организация на това малцинство.

Отец Никодимос Царкниас, изключен от гръцката православна църква заради дейността му в подкрепа на македонското малцинство, което не се признава от Атина, е открил църквата, за да извършва богослужение в нея на македонски език.

Той е преследван в съответствие със закон, датиращ от времето на военната диктатура на генерал Метакса преди Втората световна война, който обвързва функционирането на дадено място за култ с предварително разрешение от властите и разрешение от православната църква, която в Гърция не е отделена от държавата.

Този закон непрекъснато се критикува като дискриминационен от религиозните малцинства в Гърция и от правозащитните организации.

Бившият свещеник е пуснат на свобода в очакване на становището на съда по жалбата, която той е подал срещу наложената му присъда на 11 май, съобщи Македонското движение за правата на човека.

Гърция не признава официално съществуването на македонско малцинство, въпреки че признава съществуването в северната част на страната, близо до границата с Македония, на двуезично славянско население, което според официални данни наброява няколко десетки хиляди души.

Споделяне

Още от Балкани