Бивш министър на Ердоган обяви, че основава алтернативна партия

Али Бабаджан

Бившият турски министър на икономиката Али Бабаджан, който напусна през юли Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на президента Ердоган, обяви, че в края на годината създава нова политическа партия, предаде Франс прес.

Учредител на ПСР, Бабаджан се оттегли на 8 юли заради "дълбоки различия" с ръководството на управляващата ислямо-консервативна партия и каза, че има нужда от "нова визия" за Турция.

Новата партия, която още няма име, цели да обедини големи слоеве от населението, обясни 52-годишният политик в ефира на телевизия "Хабертюрк".

Бабаджан е уважавана фигура в икономическите среди заради икономическата стабилност на Турция по времето, когато той бе министър на икономиката (2002-2007 г.). След това той стана министър на външните работи, а после вицепремиер.

Турската преса се питаше дали бившият президент Абдуллах Гюл, който също се разграничи от Реджеп Тайип Ердоган, ще се присъедини към новата формация на Бабаджан.

Бабаджан каза, че споделя тревогите на Гюл и че техните визии за бъдещето на Турция са сходни, но посочи, че той няма да е част от новото движение. "Той ни подкрепя отвън със своите контакти и опит. . . но ние взимаме крайните решения", добави Бабаджан.

На въпрос дали бивши министри от ПСР като бившия правосъден министър Садуллах Ергин ще бъдат част от новата формация, Бабаджан отговори, че работи "в тясно сътрудничество" с тях, но подчерта, че партията няма да бъде доминирана от бивши фигури от ПСР.

През септември бившият премиер Ахмет Давутоглу обяви, че напуска ПСР и възнамерява да създаде нова партия. Бабаджан каза, че Давутоглу му е предложил да се включи в нейните редици, но той не е приел.

Споделяне

Още от Свят