Бивш премиер: Без реформи Великобритания може да стане провалена държава

Гордън Браун

Ако във Великобритания не се извършат фундаментални реформи, тя скоро може да се превърне в провалена държава, тъй като много хора са загубили доверие в начина, по който тя се управлява от, и в интерес на, един съсредоточен върху Лондон елит, пише бившият британски премиер лейбърист Гордън Браун в статия във в. "Дейли телеграф", цитирана от Ройтерс.

"Смятам, че сега изборът е между реформирана държава и провалена държава. В Шотландия недоволството е толкова силно, че може да сложи край на Обединеното кралство", пише Браун, който беше премиер от 2007 до 2010 г.

"Кой в Лондон го е измъдрил това?" е обичаен въпрос, който отразява разочарованието на хората в отдалечени населени места, които смятат, че са забравени, че на практика са невидими за Уайтхол", пише Браун.

Според него премиерът Борис Джонсън трябва да реформира начина на управление на Обединеното кралство, което е пострадало от кризите с Брекзита и пандемията.

"Великобритания е под ударите на коронавируса, заплашена от национализма и несигурна какво съдържа обещанието за бъдещото състояние на страната след Брекзит. Тя спешно трябва да преоткрие нещата, които я поддържат единна и да реши проблемите, които ни разделят", казва Браун за отношенията между Англия, Уелс, Шотландия и Северна Ирландия.

Споделяне

Още от Свят